Monday, January 7, 2008

Ο λαός και πάλι πληρώνει

του Κώστα Μαυρέλου, στελέχους Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης

Με την ψήφιση των ανταποδοτικών τελών ανοίγει το κεφάλαιο της ψήφισης του προϋπολογισμού του Δήμου μας, αφού αποτελούν - δυστυχώς για εμάς - ένα σημαντικό μέρος του. Αυτές τις μέρες ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2008, για τον οποίο πρέπει να γίνει μία αναφορά σε σχέση με τις πιστώσεις που προβλέπει για την Τ.Α. κι αν αυτές απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ακόμα είναι σημαντική η αναφορά γιατί καταδεικνύει το πλαίσιο μέσα στο οποίο προσδοκά η κυβέρνηση να κινηθεί η Τ.Α. ενόψει Καποδίστρια Β’.

Πιο συγκεκριμένα:

- ο Προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προς τους δήμους κατά 13,7%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΣΑΤΑ και το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ θα υπολειτουργήσουν.

- Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα κέντρα φροντίδας οικογένειας, αθλητικούς χώρους, προβλέπονται μόλις 180 εκ. ευρώ όταν πραγματικές ανάγκες όπως προκύπτουν από τα στοιχεία των δύο προηγούμενων ετών αλλά και με βάση τις αποφάσεις κατανομής των ΚΑΠ, των υπουργείων εσωτερικών και Οικονομίας, προσδιορίζονται στα 300 εκ. ευρώ.

- Η κοινή υπουργική απόφαση του 2007 για την κάλυψη των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων στην Τ.Α. εγκρίνει πίστωση 282 εκ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη απόφαση του 2006 είχε εγκρίνει πίστωση 301 εκ. ευρώ. Δηλαδή κάθε πέρσι και καλύτερα.

- Για τους συμβασιούχους που μετατράπηκαν βάσει του Π.Δ. 164/2004 σε αορίστου χρόνου ο κρατικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει κανένα απολύτως κονδύλι. Για την ετήσια μισθοδοσία αυτής της κατηγορίας εργαζομένων απαιτούνται περισσότερα από 150 εκ. ευρώ.

- Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση των προνοιακών δομών μετά τον Αύγουστο του 2008, επομένως δράσεις όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦH, Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη αν θα συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά τον Αύγουστο του 2008.

- Δεν προβλέπονται πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό για τυχόν εθελοντικές συνενώσεις παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες Παυλόπουλου ενόψει Καποδίστρια Β’

Αυτό είναι το πλαίσιο που διαμορφώνει για την Τ.Α. η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2008.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και η συμβιβασμένη ηγεσία της αφού παρέδωσε «γη και ύδωρ» στο τελευταίο συνέδριο περιορίζοντας το «αγωνιστικό» της πλαίσιο στην άσκηση φορολογικής πολιτικής από πλευράς Ο.Τ.Α., τώρα αντιδρά για τις πιστώσεις που δίνονται στην Τ.Α. από τον κρατικό προϋπολογισμό ζητώντας συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όμως φορομπηχτική πολιτική δεν ασκούν μόνο οι «μπλε» και «πράσινοι» δήμαρχοι. Ασκούν και οι «ροζέ» δήμαρχοι χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας κ. Κοντός, ο οποίος ψήφισε αύξηση ανταποδοτικών τελών 76%! Ίσως αναδειχθεί ο πιο φορομπήχτης δήμαρχος πανελλαδικά.

Αυτά τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και σε συνδυασμό με την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση του Καποδίστρια ΙΙ, ενισχύουν τις πάγιες θέσεις της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για δημοτικές αρχές με ουσιαστική αυτοδιοικητική λαϊκή συνείδηση, που δεν θα γίνουν το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων, για πάγωμα και μείωση των τελών και ουσιαστικές υπηρεσίες στους δημότες.

Τον πρώτο λόγο μέσα σε αυτή την επίθεση που όλοι μας βιώνουμε στο πετσί μας και στο πορτοφόλι μας τον έχουν οι δημότες μας. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να κινητοποιηθούμε, να ενισχύσουμε την Αγωνιστική Πρωτοβουλία, διεκδικώντας τα αυτονόητα: καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερες υπηρεσίες και όχι αλόγιστη φορολογία εις βάρος μας.

No comments: