Wednesday, January 2, 2008

Κοπή δένδρων και διανοίξεις στον Άγιο Δημήτριο στην Κλειδού

Σύμφωνα με καταγγελίες, που κοινοποιήθηκαν στην παράταξή μας από ιδιοκτήτες της περιοχής στον Άγιο Δημήτρη Κλειδούς, με αφορμή την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης από άλλες συμβατές με την ανθρώπινη υγεία, οι υπεύθυνοι του έργου προέβησαν σε κοπή δέντρων και διανοίξεις, που αποτελούν βαναυσότητα και βεβήλωση ενός χώρου, που πέρα από την ιερότητά του αποτελεί ένα από τα λιγοστά σημεία της Κλειδούς που ακόμα και η φωτιά σεβάστηκε.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες και αφορούν στη δημοτική αρχή που έπρεπε να ελέγξει το έργο αφού εκείνη είναι η επιβλέπουσα αρχή, ώστε να γίνει σύμφωνα με τις μελέτες, διαχέονται και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που ενώ εκκρεμεί αίτηση του Γιάννη Ζωφού ως εκπροσώπου της ΝΑΣ, ώστε να γίνει συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τους τρόπους προστασίας της Κλειδούς και της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ομηρούπολης, τίποτε δεν έπραξε.

Το ζήτημα αφορά και στο Δασαρχείο που εκ της εμπειρίας του θα έπρεπε να επαγρυπνεί περισσότερο γνωρίζοντας ότι η περιοχή είναι ευάλωτη.

Πολύ φοβόμαστε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, ηθελημένα ή αθέλητα, ρίχνει λάδι στα επενδυτικά σχέδια της Εταιρείας «ΤΕΡΡΑ ΝΟΡΜΑ», που ενδιαφέρεται διακαώς για διάνοιξη δρόμου στη συγκεκριμένη αναδασωτέα περιοχή και μάλιστα έχουν αγοραστεί και άλλα χίλια μέτρα γι αυτό το σκοπό, αφού κάποιοι ιδιοκτήτες αδυνατούν να καταλάβουν ή δε θέλουν να καταλάβουν, ότι μόνοι τους θα βγάλουν τα μάτια τους.

Επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά να φαίνεται και τίμια, ζήτημα που αφορά δημοτική αρχή , νομαρχία και εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς, απαιτούμε άμεσα:
  • Το θέμα να μπει στο δημοτικό συμβούλιο και να ζητηθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.
  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια που θίγει παραπέρα το χώρο.
  • Με ευθύνη της δημοτικής αρχής να αποκατασταθεί- όσο γίνεται – η βλάβη που υπέστη το τοπίο.
  • Το έργο να εποπτευθεί βήμα – βήμα και η αντικατάσταση να γίνει όπως είχε γίνει και κατά το παρελθόν με τους αντίστοιχους αμιαντοσωλήνες, που οι προγονοί μας είχαν μέτρο και αιδώ απέναντι στη φύση.
  • Να συζητηθεί επιτέλους στο νομαρχιακό συμβούλιο το θέμα σύμφωνα και με την αίτηση του αναφερθέντος νομαρχιακού συμβούλου.
  • Να εμπλακεί το δασαρχείο και να περιφρουρήσει το χώρο.
  • Να εντείνει τις προσπάθειές της η αγροφυλακή, αφού πλέον το ζήτημα αφορά και στις δικές της αρμοδιότητες.
  • Καλούμε παρατάξεις, κόμματα , προσωπικότητες και συλλόγους του οικολογικού και μαζικού κινήματος να πάρουν άμεσα θέση και να εκφράσουν τη διαμαρτυρίας τους, ώστε επιτέλους να μπει η περιοχή υπό καθεστώς προστασίας της.

No comments: