Tuesday, January 29, 2008

Ανακοίνωση Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Ομηρούπολης για το ΔΣ της 26/01/2008, για τη σύναψη νέων δανείων

Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο κάλεσε η Δημοτική Αρχή το Σάββατο 26 Ιανουαρίου με μοναδικά θέματα συζήτησης τη σύναψη δανείου για την εξόφληση οφειλών IKA, TEΔHB A.E. και τη σύναψη και δεύτερου δανείου για την αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών διαφόρων ταμείων – το οποίο ουσιαστικά αφορούσε την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών υπαλλήλων του Δήμου, οι οποίες ενώ εμφανίζονταν εξοφλημένες στην πραγματικότητα δεν είχαν αποδοθεί.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εργαζομένους της ΤΕΔΗΒ, που επί χρόνια αγωνίζονται για την απόδοση των δεδουλευμένων τους, συμφώνησε στη λήψη δανείου για την εξόφληση των οφειλών προς το ΙΚΑ, αφού είναι βεβαιωμένες και γνωστό γιατί δεν πληρώνονταν. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία, από την προηγούμενη τετραετία, είχε προτείνει τη λύση αυτή, δηλαδή το κλείσιμο της εταιρείας και τη μετάταξη των υπαλλήλων, την οποία επιτέλους εφαρμόζει η δημοτική αρχή και πού σωστά πράττει.

Ως προς την πρόταση όμως για σύναψη και δεύτερου δανείου για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των δημ. υπαλλήλων, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, προδίδοντας τη μέχρι τώρα στάση μας για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης κακοδιαχείρισης των οικονομικών του Δήμου μας. Χωρίς να εξαντλήσει κανένα από τα περιθώρια διεκδίκησης, χωρίς να πιέσει προς την έκτακτη επιχορήγηση των 300.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί ο υπ. εσωτερικών κ Παυλόπουλος- δόθηκαν μόνο 150χιλιάδες- χωρίς καν να έχει αποδοθεί οποιαδήποτε ευθύνη για το απαράδεκτο γεγονός της μη απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων, η δημοτική αρχή καταφεύγει στην ίδια λύση της δανειοδότησης, για ανόμοια πράγματα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το Δήμο, και μετακυλώντας ακόμη περισσότερο βάρος στην τσέπη των δημοτών.

Ακόμη και οι καλύτερες των προθέσεων, αν δεν συνοδεύονται από πράξεις, δεν βοηθούν σε τίποτα.

Η λύση του δανείου, χωρίς να γίνει καμία από τις κινήσεις που προαναφέραμε και που προτείναμε και στο ΔΣ, θα συμβάλλει στο κουκούλωμα της υπόθεσης – ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν είναι πρόθεση της δημ. Αρχής, όπως θέλουμε κι εμείς να πιστεύουμε.

Ο δήμαρχος στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη συναίνεση των αντιπολιτεύσεων, προσπάθησε να ταυτίσει τα δύο διαφορετικά δάνεια. Δυστυχώς για εκείνον, άλλο η δανειοδότηση για κάλυψη χρεών – όπως αυτά της Τεχνικής προς το ΙΚΑ – και άλλο η επιβάρυνση του δήμου με νέο δάνειο για να καλυφθεί η κακοδιαχείριση, για την οποία ακόμη γίνονται έρευνες και δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες.

Εμείς δεν διαχωρίζουμε εργαζόμενους – όπως μας κατηγορεί η δημ. αρχή Μαλαφή. Αντίθετα, εμείς πάντα και έμπρακτα στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους, όπως με την ΤΕΔΗΒ, όπως τώρα με τους εργαζόμενους του Δήμου – και δεν ανεχόμαστε να τους κοροϊδέψουμε.

Η πρόταση της παράταξής μας είναι και παραμένει η διεκδίκηση, και μάλιστα και για τα δύο ζητήματα, αφού είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού σπεύδουν ταχέως να καλύψουν τους εκλεκτούς επιχειρηματίες και τις ποδοσφαιρικές τους ομάδες, αλλά όταν πρόκειται για δήμους η επιείκειά τους εξαντλείται…στα δάνεια. Για αυτό και ζητήσαμε διαπαραταξιακή επιτροπή που θα μεταβεί στην Αθήνα να ζητήσει, να απαιτήσει την κάλυψη της μαύρης τρύπας του Δήμου, και παράλληλα την απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται απέναντι στα ελλείμματα του δήμου μας αιρετούς και μη.

No comments: