Thursday, January 24, 2008

Παρέμβαση Κλαίρης Κωστάλα στη Λαϊκή Συνέλευση Βροντάδου, 23/1/2008

Θα ήθελα να παρατηρήσω και να εστιάσω σε κάποια πράγματα, που πιστεύω ότι απασχολούν όλους μας: Η ΣΑΤΑ του 07 από ό,τι καταλαβαίνουμε διοχετεύθηκε στο να κλείνει μαύρες τρύπες αντί να αξιοποιηθεί για το σκοπό για τον οποίο προορίζεται, δηλαδή να λύνει τα απλά και καθημερινά προβλήματα των πολιτών με έργα.

Μέσα στο Τ.Π. είδαμε λίγα έργα, μίζερα θα μπορούσα να χαρακτηρίσω, και αν εξαιρέσεις το δίκτυο ύδρευσης στα Αλωνάκια, που αναγκαστικά έπρεπε να αντιμετωπιστεί λόγω των διαρροών και κάποια αποχετευτικά έργα, τα περισσότερα προβλήματα του Βροντάδου έμειναν άλυτα. Δεν ξέρω αν βγήκατε στις γειτονιές , αν περπατήσατε στον Βροντάδο, γιατί αν το κάνατε αυτό, σίγουρα θα ακούσατε τα παράπονα των κατοίκων. Τα νερά μας πνίγουν, οι δρόμοι με λακκούβες, τα τεχνικά φρεάτια δεν αρκούν, φράζουν, τα νερά λιμνάζουν.

Σίγουρα αν βγείτε έξω , θα νοιώσετε τη φωνή του κόσμου που απαιτεί καλύτερα συντηρημένους δρόμους , τεχνικά που θα διοχετεύουν τα όμβρια σωστά , δρόμους προσβάσιμους σε ανθρώπους και αυτοκίνητα. Δεν φτάνει και ούτε είναι αρκετό να λέμε ¨τακτοποιήσαμε¨, «βάλαμε τάξη », «δώσαμε», «κάναμε». Καλή η προσπάθεια για τακτοποίηση , αλλά σήμερα απαιτείται η υπέρβαση και η διεκδίκηση.

Γιατί και Πώς ???

  • Για να αποκτήσει ο Βροντάδος σωστές υποδομές .
  • ΝΑ υλοποιηθούν έργα τεχνικών αγωγών , ομβρίων , να ολοκληρωθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η αποχέτευση και τα δίκτυα ύδρευσης.
  • Για να επισκευασθούν τα σχολεία και να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών σήμερα και όχι να αρχίζουν και να τελειώνουν μικροεπισκευές και ψιλοσυντηρήσεις με μίζερα ποσά ίσα –ίσα για να πούμε κάτι κάναμε, και με παρακάλια των δασκάλων και των γονέων.
  • Χρόνια ακούμε για την μελέτη Γυμνασίου –Λυκείου Βροντάδου , ότι οι αίθουσες δεν επαρκούν , ότι τα κτίρια είναι προβληματικά .
  • Και δεν νομίζω ότι μπορείτε να θεωρείται λύσεις τις όποιες ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες που συνηθίζονται κατά κόρον σήμερα.

Πότε θα δούμε το έργο του Γυμνασίου να υλοποιείται ?

Έχουμε σχολεία, που σαν κτίρια αποτελούν κοσμήματα για ένα τόπο, και όμως χρόνια τώρα, δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια εξεύρεσης πίστωσης ή ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα από αυτά που κατά καιρούς επικαλείστε, καμιά προκήρυξη μελέτης που θα αναδείξει όχι μόνο τη νεοκλασική αρχιτεκτονική, αλλά θα θωρακίσει τα κτίρια αντισεισμικά και θα δώσει λύσεις σύγχρονες στις καθημερινές ανάγκες μαθητών και δασκάλων.

Σίγουρα απαιτούνται μεγάλες πιστώσεις αλλά εδώ χρειάζεται και η τόλμη και η διεκδίκηση και η προσπάθεια και σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται μια Δημοτική Αρχή γιατί όσο και να μην αποδέχεστε το διεκδικητικό τρόπο με αγώνες που εμείς πρεσβεύουμε και προτιμάτε την διεκδίκηση μέσα από κανάλια υπουργείων, φίλων, γνωστών, της κυβερνητικής παράταξης, δεν είδαμε ιδιαίτερα αποτελέσματα , ώστε να μπορούμε να πούμε, «όντως έφεραν χρήματα για τον Δήμο».

Πέστε μας , λύθηκε το πρόβλημα του νερού?

Παρά τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για αφαλατώσεις και λιμνοδεξαμενές το πρόβλημα της λειψυδρίας παραμένει. Η ποιότητα υποβαθμίζεται και κάθε καλοκαίρι καταφεύγουμε στις αμφίβολης ποιότητας γεωτρήσεις του Βασιλειώνοικου , ενώ η διαδημοτική συνεργασία είναι ασαφής και νεφελώδης με τη Δημοτική Αρχή να είναι σε συνεχή κόντρα με το Δήμο Χίου .

Οι πολίτες όμως δεν ενδιαφέρονται για τις κόντρες αλλά να δοθεί επιτέλους λύση.

Για τα Ρεστά : Υποσχεθήκατε μελέτη για να αξιοποιηθεί το περιβάλλον μετά από τα μπαζώματα που έγιναν και τις καταγγελίες που υπήρξαν των περιοίκων . Δεν είδαμε ούτε πίστωση να έχει γραφεί ούτε εκπόνηση καμιάς μελέτης .

Για τη Δασκαλόπετρα: Θα πείτε ότι εκτελείται η μελέτη και γνωρίζουμε ότι απαιτείται χρόνος, είναι στη μέση και η Αρχ/για. Όμως σίγουρα μπορεί να διατεθούν κάποια χρήματα για να γίνει ελκυστικό ένα από τα ωραιότερα σημεία του Βροντάδου , να καθαριστεί , να εξωραϊστεί , να φύγουν οι νταλίκες και τα φορτηγά που επιβαρύνουν το τοπίο και να μπορεί να το χαίρεται ο ντόπιος και ο ξένος επισκέπτης .Και δεν νομίζω ότι γι αυτό απαιτείται άδεια της Αρχαιολογίας.

Για τα λιμανάκια από Δασκαλόπετρα μέχρι τους Μύλους : Έχουμε ως παράταξη θέσει επανειλημμένα στο Δ.Σ. τα αιτήματα των αλιέων, ειδικότερα σε σχέση με το λιμανάκι της Δασκαλόπετρας. Ακόμα παλεύουν για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις, και οι αποφάσεις, αλλά και για όλα τα άλλα λίγες στοιχειώδεις υποδομές , νερό , φώτα , θα διευκόλυναν τους χρήστες και θα δημιουργούσαν καλύτερη εντύπωση στους επισκέπτες .

Η υπόσχεση της Δ.Α.για τη δημιουργία ΚΑΠΗ: Τι να πούμε; Μεγαλεπήβολα σχέδια στα ιλουστρασιόν προγράμματα αλλά η Τρίτη ηλικία έρχεται πάντα τελευταία και καταϊδρωμένη. Και μιλάμε για τον Βροντάδο που δεν έχει ούτε καφενείο , παρά ένα υποτυπώδες στη Βρύση για να αποφεύγει την απομόνωση και να έχει μια διέξοδο ο κόσμος. Πέστε μας γιατί να μην χρησιμοποιηθεί το οικόπεδο της Προμηθευτικής για τη ν ανέγερση ενός ΚΑΠΗ?

Για να μην μακρηγορώ , θέλω να κλείσω με μια κουβέντα. Στο χρόνο που πέρασε , σαν παράταξη βάλαμε πολλά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο . Κάποια συζητήθηκαν άλλα δεν δεχθήκατε να συζητηθούν, και βέβαια λήφθηκαν αποφάσεις για θέματα που τέθηκαν από εσάς ή από άλλες παρατάξεις, και σε πολλές αποφάσεις συναινέσαμε κι εμείς ως παράταξη για να προωθηθούν ζητήματα του τόπου.

Δεν είδαμε να υλοποιούνται οι περισσότερες των αποφάσεων, παραμένουν στα συρτάρια γιατί κινητήρια δύναμη είναι τα λεφτά και εδώ σας χρεώνουμε την ατολμία για την υπέρβαση που δεν κάνατε . Γιατί η διεκδίκηση και ο τρόπος που προφανώς επιλέξατε με επαφές σε γνωστούς και φίλους στα υπουργεία απέφερε λίγα έως τίποτα. Σας χρεώνουμε ένα φτωχό και μίζερο χρόνο που προστίθεται μαζί με τους προηγούμενους.

No comments: