Wednesday, January 2, 2008

Επιστολή της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για τα οικονομικά του Δήμου Ομηρούπολης

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης, συνεπής ως προς τις θέσεις που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το οικονομικό έλλειμμα του Δήμου Ομηρούπολης, και, ανταποκρινόμενη στο καθήκον της ως αντιπολίτευση, με την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία συγκάλυψη, αντίθετα πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο των οικονομικών του δήμου μας, προέβη στην ενημέρωση αρμόδιων φορέων σχετικά με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, το οποίο είχε κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αφορμή μάλιστα την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε νέα δανειοδότηση προκειμένου να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων, τη στιγμή που δεν έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα για να προσπαθήσει να βρει πού πήγαν αυτά τα χρήματα, ενώ το ταμείο του Δήμου είναι ήδη επιβαρυμένο με παλαιά δάνεια, τονίζουμε ότι το δάνειο δεν είναι λύση, αντίθετα, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να επιστραφούν τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς:

  1. κ. Πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου
  2. 6η Υπηρεσία Επιτροπής Ελεγκτικού Συνεδρίου
  3. Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης
  4. Υπουργείο Εσωτερικών, Διεύθυνση Οικονομικού Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού
  5. Σ.Ε.Δ.Δ.

Κοινοποίηση:

1. ΔΗΜΟΣ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β ΑΙΓΑΙΟΥ
3.ΜΜΕ

Βροντάδος, 21/12/2007

Κύριοι,

Με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να κάνουμε γνωστά ορισμένα πραγματικά στοιχεία που αφορούν την οικονομική λειτουργία του Δήμου Ομηρούπολης Χίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου η παράταξή μας συμμετέχει με δύο (2) συμβούλους, καθώς και να επισημάνουμε την ανάγκη για την άσκηση των κατάλληλων ενεργειών από τα αρμόδια όργανα, με σκοπό πρώτα την πλήρη γνώση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Ένας επιπλέον λόγος για την αποστολή αυτής της επιστολής είναι και η, κατά την άποψη της παράταξής μας, αναβλητικότητα και καθυστέρηση που έχει δείξει μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή Ομηρούπολης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει φανερωθεί στην οικονομική λειτουργία του Δήμου, δημιουργώντας υπόνοιες για τη μετάθεσή του στο μέλλον μέχρι να λησμονηθεί και την αποφυγή καταλογισμού ευθυνών σε βάρος όσων πρέπει να καταλογισθούν τέτοιες. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ενώ διετάχθη ΕΔΕ από τον ίδιο το Δήμαρχο και σωστά, αυτή κρατιόταν μέχρι πρότινος ως εφτασφράγιστο μυστικό και μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε η δυνατότητα σε αιρετούς να τη διαβάσουν, χωρίς όμως να έχει καμιά άλλη χρήση στην κατεύθυνση διαλεύκανσης της υπόθεσης. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ στις 28/11/2007 πάρθηκε η απόφαση κατά πλειοψηφία και με βάση το σχέδιο των ορκωτών λογιστών που σας επισυνάπτεται να παραπεμφθεί στην περιφέρεια για περαιτέρω ενέργειες,-πουθενά αλλού- ωστόσο δεν μας καλύπτει αυτή η απόφαση με βάση την πλήρη διαφάνεια που απαιτούμε.

Η αποκάλυψη των ανωμαλιών στη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, έγινε στις αρχές του τρέχοντος 2007, όταν η σημερινή Δημοτική Αρχή άσκησε και ορθώς, δειγματοληπτικό οικονομικό έλεγχο. Αφορμή για τον έλεγχο ήταν η διαπίστωση ότι δεν εκπληρώνονταν οι τακτικές υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στα Ασφαλιστικά Ταμεία των υπαλλήλων του, αλλά και η κοινή γνώση για την ύπαρξη διαχειριστικής ακαταστασίας στα οικονομικά του Δήμου, από παλιότερες αναφορές και καταγγελίες δημοτικών υπαλλήλων προς τη Διοίκηση του Δήμου που αναδείχθηκε στις εκλογές του 2002. Σημειωτέον ότι και πάλι οι υπάλληλοι του δήμου ήταν αυτοί που έθεσαν εκ νέου τα προβλήματά τους αφού με δικές τους ενέργειες βρήκαν ότι δεν είχαν αποδοθεί κρατήσεις των ταμείων τους,

Από τον έλεγχο αυτό, όπως έχει γίνει πια γνωστό, διαπιστώθηκαν μία σειρά «κακών πρακτικών» που καταδεικνύουν τεράστιες πολιτικές , διοικητικές και άλλες ευθύνες , οι οποίες φαίνεται ότι συνεχίστηκαν επί μακρόν διογκώνοντας το σημερινό πρόβλημα. Συγκεκριμένα με τα όσα έχουν γίνει κατά καιρούς γνωστά, ο έλεγχος κατέγραψε :
α. Παρακράτηση και μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων του Δήμου, για διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας.
β. Ανεξόφλητες δόσεις δανείων υπαλλήλων του Δήμου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παρότι παρακρατήθηκαν από τη μισθοδοσία τους.
γ. Παρακράτηση και μη απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και διαφόρων άλλων κρατήσεων υπέρ τρίτων.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου έγινε γνωστό ότι το σύνολο του ποσού που παρακρατήθηκε και δεν αποδόθηκε ξεπερνά τα 240.000 ευρώ, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό οφειλών.
Ακόμα διαπιστώθηκε:
δ. Ότι υπήρχαν χρηματικά εντάλματα (Χ.Ε.) χωρίς ημερομηνία εξόφλησης και υπογραφή του δικαιούχου ή (και) του Ταμία.
ε. Ότι Χ.Ε. που ήταν στην πραγματικότητα ανεξόφλητα εμφανίστηκαν ως εξοφλημένα στο Πρόγραμμα Μηχανοργάνωσης των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.
στ. Ότι δεν υπήρξε καταχώρηση των Χ.Ε. κατά σειρά στις αντίστοιχες οικονομικές χρήσεις.
ζ. Ότι γινόταν πληρωμές χωρίς την έκδοση των αντίστοιχων Χ.Ε

η. Μερική εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων.
η. Εξόφληση χρηματικών ενταλμάτων κατά τη χρήση του επομένου έτους από αυτή του έτους έκδοσής τους.
ια. Παράλειψη έγκαιρης υποβολής λογαριασμού διαχείρισης χρήσεων οικονομικών ετών 2004 και 2005.
ιβ. Παράλειψη επιβολής και είσπραξης των νόμιμων προσαυξήσεων, λόγω καθυστερημένης καταβολής δημοτικών τελών (π.χ. ύδρευσης) από τους χρήστες.

Ήδη, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τις Υπηρεσίες του Δήμου και την ανάδειξη τμήματος από τις πιο πάνω διαχειριστικές ανωμαλίες, ο ορκωτός λογιστής που εξέδωσε και χορήγησε την έκθεση ελέγχου της χρήσης 2004, με την από 12/7/2007 αναφορά του προς το Δήμαρχο Ομηρούπολης, την απέσυρε και επιφυλάχθηκε να χορηγήσει νέα με αναμορφωμένο περιεχόμενο, ανάλογα με τα στοιχεία που προέκυψαν ή θα προκύψουν στο μέλλον από τον έλεγχο που θα συνεχισθεί (βλ. συνημμένο αντίγραφο της αναφοράς αυτής). Έτσι και έγινε γι αυτό και έχουμε και νέα έκθεση που σας επισυνάπτεται.

Από όσα αναφέραμε παραπάνω, προκύπτει ότι η εικόνα των πραγματικών Οικονομικών δεδομένων του Δήμου Ομηρούπολης, για τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, παραμένει θολή για να μην πούμε άγνωστη, καθώς και ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου αδυνατεί να συμβάλει περισσότερο λόγω των εγγενών της προβλημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δυνατότητα του Δήμου να ασκεί τις προγραμματισμένες πολιτικές στα ζητήματα τη αρμοδιότητάς του.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός της παράταξής μας για όσα είναι κιόλας γνωστά και όσα πρόκειται να φανούν στο μέλλον ενισχύονται από την έλλειψη σταθερών και στοχευμένων στο έπακρον βημάτων της Δημοτικής Αρχής να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια το πρόβλημα, χωρίς φλυαρίες περί αυτοκάθαρσης, περί «κρατισμού» και περί κλεισίματος του Δήμου σε περίπτωση ελέγχων, ώστε να στείλει ένα ηθικό δίδαγμα στην κοινωνία, ότι ούτε ίδιοι είμαστε ούτε το δημόσιο χρήμα αποτελεί παιχνίδι για μαθητευόμενους πολιτικούς και όχι μόνο μάγους. Για εμάς, όμως, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος δισταγμός, ούτε και διάθεση να φανούμε ικανοί σε παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, των παρατάξεων ή των αποχρώσεων του δικομματισμού.

Αντίθετα, ενεργώντας σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις μας και με ήθος που ταιριάζει , έχουμε σταθερή επιδίωξη να φέρουμε στο φως και να τοποθετήσουμε μπροστά στα μάτια της κοινωνίας του τόπου μας, το πρόβλημα στις αληθινές του διαστάσεις, αναζητώντας το ξεπέρασμά του με κάθε τρόπο που μας παρέχεται και που φυσικά αφορά και στην επιστροφή των χρημάτων στο δήμο μας, στέλνοντας το διπλό μήνυμα: Προς τους αιρετούς ότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα μαζεμένο με τους κόπους και τα βάσανα του ελληνικού λαού, άρα όχι δικό τους και προς τους υπαλλήλους να μην υποκύπτουν σε παράνομες πιέσεις εκβιασμούς και τερτίπια διαφυλάττοντας και την τυπικότητα και την ουσία. Για το σκοπό αυτό σας ζητούμε να λάβετε υπόψη και να δείξετε ενδιαφέρον σε όσα αναφέρουμε στην επιστολή αυτή, καλώντας και εσάς να ασκήσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, όλες τις ενέργειες που κρίνετε αποτελεσματικότερες προς την κατεύθυνση ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

Κλείνοντας θεωρούμε ότι πράξαμε το καθήκον μας ως αντιπολίτευση και το θέμα πλέον είναι και οι αρμόδιοι να πράξουν το δικό τους.

Με τιμή
Για την
Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

ΚΟΥΝΟΥΠΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

Δημοτικοί Σύμβουλοι

No comments: