Thursday, January 10, 2008

Λαϊκές συνελεύσεις στην Ομηρούπολη: Εικονικές ή πραγματικές;

9/1/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα ενημερωθήκαμε για την πραγματοποίηση Λαϊκών συνελεύσεων (Λ.Σ.) στα χωριά μας από το Γραφείο Δημάρχου. Δεν είναι δυνατόν το Γραφείο Δημάρχου να προγραμματίζει τις Λ.Σ ή να αποστέλλονται προσκλήσεις Τοπικών συμβουλίων που δεν έχουν συνέλθει με εξαίρεση βέβαια τη Λαγκάδα που εκεί τα πράγματα δεν ελέγχονται από τη δημοτική αρχή.

Η απόφαση για Λ.Σ. είναι απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου κάθε τοπικού διαμερίσματος έπειτα από σύγκλιση και συζήτηση γι αυτό το θέμα, που λειτουργεί στη βάση της άμεσης συμμετοχής, της δημοκρατικότητας, και της απαίτησης για συζήτηση και λύση των προβλημάτων που κατατίθενται από τις τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζουμε στη δημ. αρχή ότι ήδη διανύει το δεύτερο χρόνο της αποφεύγοντας συστηματικά τη διοργάνωση λαϊκής συνέλευσης στο Βροντάδο, αγνοώντας επιδεικτικά τη θέληση εκατοντάδων Βρονταδούσων να ενημερωθούν και να παρέμβουν για τα όσα τους ταλανίζουν. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει την έδρα του δήμου ως εγκαταλελειμμένη κοινότητα γι αυτό και δεν πρόκειται πλέον να γίνει ανεκτή αυτή η κατάσταση.

Θεωρούμε ότι το να καθοδηγούνται με τον τρόπο που επιλέγει η Δ.Α. οι Λαϊκές Συνελεύσεις κυρίως καταρρακώνεται ο θεσμός και εύλογα ο κάθε δημότης θα θέσει τα ερωτήματα:

  • Τι προσπαθεί να πετύχει η Δ.Α. εκτός του ότι στραγγαλίζονται οι φωνές των τοπικών διαμερισμάτων πίσω από την τύποις λειτουργία των Λ.Σ.;
  • Άραγε πόσες από τις προηγούμενες αποφάσεις Λ.Σ. έχουν ληφθεί υπόψη από τη δημ. αρχή;
  • Τελικά οι Λαϊκές συνελεύσεις είναι θεσμός ή υποχρεωτική λάντζα για τους δημοτικούς άρχοντες της εξουσίας;

Απαιτούμε να γίνονται λαϊκές συνελεύσεις πραγματικές και όχι εικονικές, οι αποφάσεις των οποίων να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τη δημοτική αρχή, όπως άλλωστε προβλέπεται.

Απαιτούμε οι συνελεύσεις Συκιάδας και Λαγκάδας να προετοιμαστούν σωστά και έπειτα να οριστούν οι ημερομηνίες τους με κύριο βάρος τη λαϊκή συμμετοχή. Με βάση αυτό θα κρίνουμε τελικά και τη συμμετοχή μας ή μη.

Απαιτούμε άμεσα να οριστεί ημερομηνία για Λαϊκή συνέλευση στο Βροντάδο.

No comments: