Wednesday, January 16, 2008

Υπερβολικός ζήλος, αλλά για ποιο σκοπό τελικά;

της Κλαίρης Κωστάλα, Δημοτικής Συμβούλου Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας δήμου Ομηρούπολης.

Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες ένα καταιγισμό πυρών από την εφημερίδα «πολίτης» εναντίον της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης, εξαιτίας του υπερβολικού ζήλου και ενδιαφέροντος που κατά τη γνώμη της επιδείξαμε στο θέμα της Κλειδούς. Και όταν λέμε «καταιγισμό πυρών» δεν αναφερόμαστε στην δίκαιη και ευπρόσδεκτη κριτική που αποτελεί όχι μόνον δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση κάθε εφημερίδας. Αναφερόμαστε σε μία τακτική που περιλαμβάνει τη μονόπλευρη παράθεση σχολίων, που ενισχύουν τις θέσεις και απόψεις της εφημερίδας σχετικά με την «Ανάπτυξη με κάθε κόστος», που η ίδια πρεσβεύει, και ενάντια σε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, η οποία αν κατά τύχη εκφραστεί βρίσκει τη θέση της μόνον περικομμένη και διαστρεβλωμένη κατά το δοκούν, στο συγκεκριμένο έντυπο.

Θεωρούμε ότι - και δεν το γράφουμε για να απολογηθούμε - το ενδιαφέρον μας εστιάζεται πάντα εκεί που πρέπει, σε θέματα δηλαδή που αφορούν άμεσα το Δήμο μας, και τη ζωή των δημοτών. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης πάντα πίστευε ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ως ενεργοί πολίτες, έτοιμοι να προτάξουμε το καλό των πολλών, όπως π.χ. η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας και το υψηλό βιοτικό επίπεδο, έναντι των συμφερόντων των λίγων, όπως π.χ. οι αδιευκρίνιστες και θολές επενδύσεις, και η κερδοφορία τους εις βάρος των πολλών. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε και να βαυκαλιζόμαστε με τα γυαλιστερά καθρεφτάκια για τις ήπιες μορφές ανάπτυξης και τουρισμού.

Εκείνοι που από κατευθυνόμενες πληροφορίες – και δίχως σεβασμό στην διαφορετική άποψη - προβάλλουν στην κοινή γνώμη θέσεις και θεωρίες υπερβολικά λαμπυρίζουσες για ανθρώπους που αλήθεια πότε πρόλαβαν και τους γνώρισαν, (με μια απλή χειραψία;), μπορεί να θεωρούν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να προβάλλουν μόνο την πλευρά με την οποία οι ίδιοι είναι σύμφωνοι. Δικαίωμά τους, αλλά όπως ανέφερε και ο C.P. Scott στη διάσημη φράση του όπου συνόψιζε το ρόλο της εφημερίδας: «Το σχόλιο είναι ελεύθερο, τα γεγονότα ιερά». Εμείς με κανέναν προσωπικά δεν έχουμε πρόβλημα, όμως ο εν μία νυκτί αποχαρακτηρισμός αναδασωτέας έκτασης στην περιοχή της Κλειδούς, καθώς και η πρόσφατη καταγγελία μας για διάνοιξη δρόμου και κοπή δένδρων με αφορμή μελέτη που είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά παραμένουν τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Αδιαμφισβήτητο ακόμα παραμένει το γεγονός ότι όταν μια δημοτική αρχή δε σέβεται το περιβάλλον, δεν ενημερώνει τους ιδιοκτήτες της περιοχής για τις παρεμβάσεις της, τότε κανείς δε θα σεβαστεί και τις δικές της θέσεις. Γεγονός τέλος είναι ότι στην Κλειδού η συγκεκριμένη εταιρεία θέλει να επέμβει πέρα και έξω από τα μέτρα του τοπίου, της ιστορίας του και των οικολογικών τους αντοχών. Έτσι , γιατί έχουν λεφτά, γιατί πρέπει το δικό τους «ησυχαστήριο» να γίνει ο δικός μας εφιάλτης. Γιατί πρέπει στην Κλειδού να έρθουν την άλλη φορά οι Κινέζοι, οι Γιαπωνέζοι ή δεν ξέρουμε ποιοι άλλοι. Γιατί εμείς τελικά πρέπει να γίνουμε πρόσφυγες στον τόπο μας.

Και για όλα αυτά από τον «πολίτη» δεν ακούσαμε παρά σιγή ιχθύος. Για αυτό, τόσο για τα σχόλια και όσο και για τα σχετικά δημοσιεύματα, μάλλον θα πρέπει ο καθένας μας να προβληματιστεί για το «γιατί» και το «πώς» βλέπουν το φως της δημοσιότητας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

No comments: