Sunday, March 18, 2007

ΣΧΟΛΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης δεν διακατέχεται από κανένα είδος «ταμπού» για το αν οι θέσεις της ή οι απόψεις της θα συμπέσουν με κάποιο κομματικό ή παραταξιακό χώρο, αν αυτές οι θέσεις κινούνται ή πλησιάζουν μια σωστή κατεύθυνση που ακουμπά και στις απόψεις της κίνησής μας.

Ενδιαφέρεται όμως πάντα να αποδίδεται η αλήθεια και η αντικειμενική πραγματικότητα και όχι αυτή να αλλοιώνεται για διάφορους λόγους.

Κάτι τέτοιο διαπιστώσαμε στην ανακοίνωση του κόμματος του ΣΥΝ, όπου με λίγα λόγια, ο δημοτικός μας σύμβουλος Γιώργης Παντελίδης παρουσιάζεται εμμέσως να έπεται των απόψεων των μελών, όπως λέει η ανακοίνωση, του ΣΥΝ.

Χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης σεβόμενοι την πραγματικότητα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τα γεγονότα.

Ο Γιώργης Παντελίδης, ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης παίρνει το λόγο τρίτος κατά σειρά, πριν δηλαδή μιλήσει οποιοσδήποτε άλλος εκ των δημοτικών συμβούλων. Έθεσε λοιπόν τα εξής:

1. Η αιολική ενέργεια ασυζητητί αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που είναι αναγκαίο να επιβληθεί από τις οδυνηρές εξελίξεις στο περιβάλλον και στο ενεργειακό τοπίο.

2. Η συγκεκριμένη επένδυση δεν έχει καμιά σχέση με περιβαλλοντικές ευαισθησίες παρά μόνο την κερδοφορία του επενδυτή αφού δεν τηρεί το μέτρο και η πυκνότητα των φορέων ενέργειας καταργεί τα οφέλη και πνίγει το χώρο.

3. Η όποια επένδυση περιορισμένου χαρακτήρα πρέπει να παίρνει υπόψη της τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού και μόνο και κατέληξε στο γεγονός ότι με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό και το φόντο των οπαδών της απελευθέρωσης της ενέργειας, τα χρήματα που θα εισπράττονται ο δήμος κατευθείαν να τα αφαιρεί από τα ανταποδοτικά τέλη των λογαριασμών της ΔΕΗ.

4. Ο παρευρισκόμενος υποψήφιος δήμαρχος της κίνησης Μάρκος Σκούφαλος προέκτεινε το θέμα και στο φορέα τέτοιων επενδύσεων που δεν μπορεί να είναι άλλος από το δημόσιο ενεργειακό φορέα, καταδεικνύοντας την πηγή των προβλημάτων που είναι η μετατροπή της ενέργειας σε εμπορεύσιμο είδος.

Ο κ. Αθανασόπουλος στην ομιλία του και ταυτόχρονα πρότασή του, κωδικοποίησε με τη δική του σκέψη παρεμφερείς άξονες και συμφώνησε και με τη πρόταση του δημοτικού μας συμβούλου για τα ανταποδοτικά τέλη.

Έτσι κωδικοποιημένη που κατατέθηκε η άποψή του, ψηφίστηκε και από εμάς προκειμένου να μην επαναλαμβανόμαστε αφού ήδη είχαμε εκ των πραγμάτων θέσει τα ζητήματα στην αρχή.

Κλείνοντας και επειδή στην κοινωνία έχει ανοίξει ένα ευρύ φάσμα συζητήσεων, που προς τιμή των τοπικών μέσων συμβάλλει στη σωστή πληροφόρηση, να υπενθυμίσουμε την κοινοτική οδηγία 96/92/ΕΚ και την τροποποίησή της το 2003, που επιβάλλει την απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα και με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, ώστε οι κομματικοί φορείς ή πρόσωπα που τοποθετούνται και καλά το κάνουν, αυτό να το έχουν υπόψη τους, για να έχουμε ενημερωμένους πλήρως πολίτες που θα είναι δυνητικά και σωστοί πολίτες.

No comments: