Monday, August 27, 2007

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΠΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

Άρθρο του Νέστορα Ξυλά

Ντροπή! Όχι δεν φταίει η μοίρα μας η κακιά. Δεν ήταν "γραφτό" όπως ισχυρίζονται πολλοί από τους γυρολόγους των καναλιών και των δυο μεγάλων κομμάτων. Είναι συγκεκριμένες πολιτικές χρόνων. Πολιτικές που δεν "επενδύουν" στην προστασία του φυσικού πλούτου γιατί η καταστροφή του είναι αφάνταστα επικερδέστερη. Που οπλίζουν εμπρηστές και επιτρέπουν και τέτοιου είδους οργανωμένα σχέδια.

Γι' αυτό δεν υπάρχει νερό, πυροσβέστες, δασοπροστασία και ίχνος πρόληψης. Δεν αποτελεί καθόλου ολιγωρία ή αδράνεια που "ξεφεύγουν" οι πυρκαγιές ή που δεν υπάρχει καν εθνικό κτηματολόγιο. Δεν αποτελεί ανικανότητα ούτε αποτέλεσμα των "ακραίων συνθηκών" που στον 21ο αιώνα με την απίστευτη ανάπτυξη της τεχνικής ο άνθρωπος στέκεται ανήμπορος μπροστά στις πυρκαγιές. Είναι συνειδητές οι επιλογές! Όσο τα δάση είναι εμπόρευμα, όσο αγοράζονται και πουλιούνται - ιδιωτικοποιούνται θα εξακολουθούν να καίγονται.

Άλλωστε γι' αυτό δεν καίγονται τα δάση; Πως οπλίζεται το χέρι ενός εμπρηστή αν όχι από την εκτεταμένη εμπορευματοποίηση τους; Ή μήπως καίγονται από εκ γενετής πυρομανής ανθρώπους που τους αρέσει η φωτιά; Γιατί ως τέτοιους τους παρουσιάζουν. Για τα αίτια δεν μιλάει κανείς. Κι αν τολμήσει κανείς να πει αλήθειες τότε "κάνει πολιτική πάνω στα αποκαΐδια" όπως λένε τα παπαγαλάκια.

Θυμάμαι τα λόγια του Μπρεχτ: "Όταν όλοι σιωπούν, ο επαναστάτης είναι υποχρεωμένος να μιλήσει".

Τα δυο μεγάλα κόμματα αναθεώρησαν το άρθρο 24 περί δασών, αποχαρακτήρισαν 25 εκατομμύρια στρέμματα το 1979 (ΝΔ) και 45 εκατομμύρια στρέμματα το 1987 (ΠΑΣΟΚ) ως "βοσκοτόπια" και "χορτολιβαδικά". Παρέδωσαν στο καζίνο δεκάδες στρέμματα λίγες μέρες πριν...Κάλεσαν κατασκευαστικές εταιρίες, τράπεζες, η εκκλησία, μη κυβερνητικές οργανώσεις για να αναλάβουν την "αναδάσωση". Αντί όμως για αναδάσωση θα αρχίσει η "αξιοπ0ίηση". Καζίνα, βίλλες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κλπ. Έχει κανείς αντίρρηση για τις προθέσεις τους; Αυτή εν συντομία είναι η αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος.

Οι υποσχέσεις περί αναδασώσεων είναι πασιφανές από τη μέχρι τώρα εμπειρία πως είναι τουλάχιστον αστείες... Δεν φταίνε "όλοι" όπως σπεύδουν να τσουβαλιάσουν αλλά αυτοί που προωθούν αυτή τη δασοκτόνα πολιτική. Μόνο αν η προστασία των δασών γίνει υπόθεση μιας πραγματικά λαϊκής περιφρούρησης και εξουσίας, μόνο όταν δεν θα υπάρχει λόγος να κάψει κανείς τη γη αφού δεν θα μπορεί να την πουλήσει ή να την αγοράσει αφού θα είναι λαϊκή περιουσία, θα περιοριστούν τέτοια φαινόμενα.

Ας σκεφτούν πολύ σοβαρά οι κάθε είδους "κοψοχέρηδες" τώρα που έρχονται εκλογές να μην επιβραβεύσουν τέτοιες πολιτικές. Να μαυρίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να ενισχύσουν αυτούς που χρόνια τώρα παλεύουν για την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης, για ένα περιβάλλον που δεν θα δηλητηριάζεται από αυτές τις πολιτικές, που θα ανήκει πραγματικά στο λαό μας με κεντρικό σχεδιασμό και φροντίδα και όχι στους επιχειρηματίες.

ΞΥΛΑΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ

No comments: