Sunday, August 5, 2007

ΠΡΩΤΗ ΒΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΔΟΥ

Με σημαντική συμμετοχή δημοτών του Βροντάδου και όχι μόνο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Αυγούστου 2007 η πρώτη εκδήλωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης – “Πρώτη βάρδια”, όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως η απαίτηση από τις αρμόδιες αρχές για να κηρυχθεί η Κλειδού προστατευόμενη περιοχή. Με μουσικές, ομιλίες και ζωγραφιές των παιδιών, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την αγωνία τους για τις απόπειρες παρεμβάσεων στην περιοχή και κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε ενέργεια που διακυβεύει το φυσικο περιβάλλον θα μας βρει αντίθετους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Νίκος Χούλης, μέλος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας. Η Κλαίρη Κωστάλα διάβασε το κείμενο βάσει του οποίου ζητείται η κήρυξη της περιοχής της Κλειδούς ως πρoστατευόμενης, και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να το υπογράψουν προκειμένου να προωθηθεί στις αρμόδιες αρχές.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντώνης Τσατσαρώνης εκ μέρους του Συλλόγου Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις χαρακτηριστικές καθυστερήσεις Δήμου και Νομαρχίας να λάβουν μέτρα προστασίας της περιοχής. Χαρακτηριστικά είπε: “O Δήμος Ομηρούπολης και η Νομαρχία επί χρόνια κρατούν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30 Νοεμβρίου 2005 στο καλάθι των αχρήστων. Κι αυτό γιατί; μα γιατί ο μεν Δήμος προωθεί τις 200 ανεμογεννήτριες στο Αίπος η δε Νομαρχία τα 10 νταμάρια κοντά στον Ανδρόλακο. Να γιατί δεν κηρύσσουν την Κλειδού σαν περιοχή προστατευόμενη. Τους ενδιαφέρει να εξασφαλίσουν πρόσβαση - high way δηλαδή - στους επίδοξους επενδυτές. Όπως καταλαβαίνεται δίχως high way επενδύσεις δεν γίνονται. Γι’ αυτό και αφήνουν την Κλειδού στην τύχη της…”

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης Μάρκος Σκούφαλος στην ομιλία του εξέφρασε την αγωνία για τα σχέδια όσων επιδιώκουν να “αξιοποιήσουν την περιοχή” με γνώμονα το προσωπικό κέρδος. Αναφέρθηκε στη σταθερή εδώ και χρόνια θέση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας να προστατευθεί η Κλειδού από τα συμφέροντα που θέλουν να την οικοπεδοποιήσουν, ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες απαξίωσης της Kλειδούς και του Αρμένη δεν είναι τυχαίες. Επανέλαβε τις θέσεις της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για κήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι προτάσεις μας ήταν και παραμένουν απλές. Στα μέτρα πρώτα της φύσης και μετά του ανθρώπου. Αυτή την πρόταση καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ομόφωνα έγινε δεκτή, για δεύτερη φορά, άσχετα αν η δημοτική αρχή την απαξιεί όπως και τόσα άλλα και τρέχει να γίνει το φερέφωνο του επενδυτή. Αυτή (την πρόταση) αποδέχτηκε ο Νομάρχης και δεσμεύτηκε να την προωθήσει, γεγονός που στην πράξη θα φανεί αν τo πιστεύει. Αυτήν την απόφαση στηρίζουμε με τη συγκέντρωσή μας και θα παλέψουμε να υλοποιηθεί ώστε να προστατευθεί η περιοχή.”


No comments: