Friday, August 10, 2007

Συνάντηση των Δημοτικών Συμβούλων της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας με εργαζόμενους Δήμου Ομηρούπολης

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης Μάρκος Σκούφαλος και Μάρκος Κούνουπας συναντήθηκαν σήμερα με το τεχνικό προσωπικό του Δήμου Ομηρούπολης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημέρωσαν του εργαζόμενους για το νέο κώδικα προσωπικού τον ΟΤΑ α΄ βαθμού, ο οποίος κινείται σε αυταρχικό πλαίσιο στα περισσότερά του σημεία. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο που αναφέρεται στη συμπεριφορά των υπαλλήλων, η οποία κρίνεται και αποτελεί σημείο αξιολόγησης της ανέλιξής του, όπου σημειώνεται: «Ο υπάλληλος οφείλει να συμπεριφέρεται εντός και εκτός της υπηρεσίας κατά τρόπο ώστε να καθίσταται άξιος της κοινής εμπιστοσύνης». Είναι φανερή επομένως η ποδηγέτησή τους και στις ελεύθερές τους ώρες ανάλογα με το τι θα επιθυμεί η εκάστοτε κεντρική ή δημοτική εξουσία.

Επίσης, έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αναφορικά με τις αποδοχές τους, καθώς οι πολιτικές της λιτότητας επιβάλλουν χαμηλές μισθολογικές προσαρμογές, που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες για αξιοπρεπή διαβίωση. Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Μ. Σκούφαλος κάλεσε τους εργαζόμενους να καταθέσουν τον προβληματισμό τους σε σχέση με τα παραπάνω, αλλά και να τιμωρήσουν πολιτικά τους φορείς αυτών των πολιτικών της λιτότητας και του αυταρχισμού.

Ειδικότερα για τις εργασιακές συνθήκες στο Δήμο, οι εργαζόμενοι ανέφεραν τη συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας τους. Μία από τις αιτίες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και η μη τήρηση από δημότες του κανονισμού καθαριότητας, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι αυξημένες υποχρεώσεις της υπηρεσίας καθαριότητας και να επιτείνεται το θέμα των ελλείψεων σε υπαλλήλους. Τέλος, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία για την τακτοποίηση των μη καταβεβλημένων από το Δήμο ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες παρά τις δεσμεύσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας δεσμεύτηκαν ότι θα μεταφέρουν τα όσα κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στη δημοτική αρχή. Αναφορικά με το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών συμφώνησαν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τα διεκδικήσουν δικαστικά αν για μια ακόμη φορά εκπνεύσει η προθεσμία χωρίς να λυθεί το θέμα.

Σχετικά με τις πρόσφατες προσλήψεις μερικής απασχόλησης για εργάτες/τριες καθαριότητας κατηγορίας ΥΕ που έγιναν στο Δήμο Ομηρούπολης, και οι οποίοι πρόκειται να συμβάλλουν στο έργο της υπηρεσίας καθαριότητας, υπάρχουν υπόνοιες ότι, παρά τις σαφείς οδηγίες της προκήρυξης, ορισμένα άτομα πρόκειται να τοποθετηθούν σε άλλες από τις προβλεπόμενες θέσεις, π.χ. σε διοικητικές θέσεις. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχουμε κατάφωρη παράβαση της ίδιας της προκήρυξης, της δεοντολογίας και της δικαιοσύνης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Σκούφαλος και Κούνουπας σε επίσκεψή τους στον αντιδήμαρχο κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθούν προδιαγεγραμμένες προσλήψεις, καθώς κάτι τέτοιο είναι αντιδεοντολογικό, προσβάλλει δε τους δημότες και συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο που οφείλει να τηρεί τους νόμους και να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες.

No comments: