Wednesday, September 5, 2007

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΤΗΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

Παραθέτουμε το Ψήφισμα που κατέθεσε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης στο Δ.Σ. της 31/8/2007. Το ψήφισμα δεν έγινε δεκτό από τη δημοτική αρχή, ούτε τις άλλες παρατάξεις.

"Το ΔΣ του δήμου Ομηρούπολης καλεί τη σημερινή κυβέρνηση και αντιπολίτευση του τόπου, την αυριανή κυβέρνηση και αντιπολίτευση της χώρας μας να υιοθετήσουν άμεσα τα παρακάτω μετρα:
Ως ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ υπέρ των πληγέντων:
α. Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
β. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
γ. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
δ. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και ανοικοδόμησης με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές.
ε. Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.
στ. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
ζ. Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
η. Τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες κλπ.

Η χρηματοδότηση των μέτρων να προκύψει:
-- Από φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Από τη διακοπή της χρηματοδότησης των ιδιωτικών ομίλων με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, οι οποίοι ενέχονται στην τσιμεντοποίηση και την αλλαγή του χαρακτήρα της χρήσης γης.
-- Από τη διεκδίκηση νέων προσανατολισμών στην αξιοποίηση πόρων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013.

Ως ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για την αντιμετώπιση των εμπρησμών:
-- Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο - επιχειρησιακά κέντρα.
-- Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης και διαφυγής των κατοίκων.
-- Αναβάθμιση των δυνάμεων της Δασικής Υπηρεσίας, συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην επιτήρηση των επικίνδυνων περιοχών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
-- Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, διαμόρφωση εναλλακτικών χερσαίων - θαλάσσιων οδών μαζικής διαφυγής.
-- Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.
-- Ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας.
-- Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
-- Ενίσχυση του δυναμικού και υποδομής του ΕΣΥ για την υποδοχή τραυματιών και προστασίας της δημόσιας υγείας σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.
-- Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν και οδηγούν στα δάση.
-- Σχέδιο αποτελεσματικής προφύλαξης των υποδομών ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ως ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ μέτρα:
-- Να σταματήσει η αντισυνταγματική αναθεώρηση που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
-- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.
-- Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.
-- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, ο 998 της ΝΔ του '79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε χορτολιβαδικά, καθώς και του ΠΑΣΟΚ το 1987, που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε βοσκοτόπια.
-- Να καταργηθεί ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και που τον εφαρμοσε η τελευταία κυβέρνηση. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν. Να σταματήσει η νέα αντιδασική αναθεώρηση του συντάγματος που προωθείται από τη ΝΔ".

No comments: