Tuesday, July 17, 2007

Για την προστασία των αλιέων

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ Δ. ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔHMOTIKO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – 18/7/2007
Η αλιεία είναι μια από τις λίγες παραγωγικές δραστηριότητες στο νησί μας. Σε κεντρικό επίπεδο πλήττεται από τις πολιτικές που θέλουν και αυτός ο τομέας να συγκεντρώνεται όλο και σε πιο λίγα χέρια των εχόντων και κατεχόντων του κλάδου. Με τη βοήθεια και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. οι μικροί αλιείς, οι τρατάρηδες μας, βρίσκονται σε διωγμό με απαγορεύσεις πότε στην ποσότητα ή στα βάθη και στα υλικά αλιείας. Από την άλλη το βάρος ρίχνεται στις ιχθυοκαλλιέργειες και στους στόλους ανοιχτής θάλασσας. Έτσι οι μικροί αλιείς οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.
Εμείς ως «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» πιστεύουμε ότι πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί πλάι τους στα μικρά και μεγάλα προβλήματά τους. Μπορούμε κατ΄ελάχιστο και σε ό, τι μας αφορά να βοηθήσουμε ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα:
  • Να τοποθετηθούν περισσότερες βρύσες σε όλο το μήκος της προβλήτας
  • Για όλη την προβλήτα υπάρχει μια μόνο πρίζα. Να τοποθετηθούν τουλάχιστον πέντε νέες πρίζες.
  • Ο θάλαμος ψύξης παραμένει χαλασμένος . Να επιδιορθωθεί η ζημιά ή να κατασκευαστεί ένα καινούργιος.
  • Να τοποθετηθούν νέοι πάγκοι για να υπάρχει μια υποτυπώδης αγορά
  • Να εκβαθυνθεί το λιμάνι στα πλαίσια και της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Λ.Τ. και Ν.Α.Χίου. Να εποπτεύσουμε το θέμα αν είναι έτσι και να το προωθήσουμε.
  • Να λυθεί επιτέλους το θέμα των λυμάτων και αυτών που αφορούν δημοτικές διαρροές και του παρακείμενου ξενοδοχείου.
  • Να σταματήσει το λιμανάκι που είναι χώρος στάθμευσης με τοποθέτηση μπάρας αφού υπάρχει στη Δασκαλόπετρα τέτοιος χώρος.
  • Συχνότερος καθαρισμός του λιμανιού από τους υπαλλήλους του Δήμου.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για μηδαμινά κόστη και προσφορά σε ανθρώπους που χρήζουν τη στήριξή μας και αποτελούν ανάσα για την τοπική μας οικονομία. Άλλωστε ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει τοποθετηθεί για παρόμοια θέματα ότι είναι άμεσης επίλυσης. Ιδού λοιπόν η Ρόδος Ιδού και το πήδημα.

Μάρκος Σκούφαλος - δημοτικός σύμβουλος
Μάρκος Κούνουπας - δημοτικός σύμβουλος

No comments: