Tuesday, July 17, 2007

Μέτρα δασοπροστασίας στο Δήμο Ομηρούπολης

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ Δ. ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔHMOTIKO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – 18/7/2007
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική αρχή για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης. Τα δάση μας είναι ζωή, είναι η κληρονομιά μας και αποτελούν πόλους ανάπτυξης της περιοχής μας – είναι λοιπόν ευθύνη όλων να μην επαναπαυόμαστε αναφορικά με την προστασία και διατήρησή τους. Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσαμε ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου να αποφασισθούν και να ψηφισθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα πυροπροστασίας.

Με αφορμή τον πρόσφατο καύσωνα και την πάγια εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που χρόνο με το χρόνο αποψιλώνει χιλιάδες στρέμματα δάσους προσφέροντάς τα στους οικοπεδοφάγους, απαιτείται περισσότερο από ποτέ να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να προλάβουμε ώστε να μην πάθουμε. Επαναφέρουμε λοιπόν το ζήτημα της άμεσης λήψης μέτρων δασοπροστασίας στο Δήμο Ομηρούπολης. Συγκεκριμένα – και λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις και προτάσεις της Ομάδας εθελοντών δασοπροστασίας - είναι ανάγκη να γίνει άμεσος καθαρισμός και συντήρηση των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων βάσει προηγούμενων αποφάσεων του ΔΣ όπου ψηφίστηκαν και οι σχετικές πιστώσεις. Πέρα από αυτό, καλό είναι να εξεταστεί η προοπτική διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με βάση της υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Πρέπει ακόμη να τονίσουμε ότι προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη χαρακτηρισμού της περιοχής της Κλειδούς ως προστατευόμενης περιοχής. Το τρίγωνο Κλειδού – Αίπος – Τρυπατές, στο κέντρο του οποίου δραστηριοποιείται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δήμου Ομηρούπολης αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι προστατευόμενες από την πολιτεία περιοχές δεν ανοίγουν την όρεξη σε εμπρηστές και οικοπεδοφάγους. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη το Δημοτικό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει και να προωθήσει στα αρμόδια πολιτειακά όργανα την υπάρχουσα απόφαση για χαρακτηρισμό της περιοχής της Κλειδούς ως «προστατευόμενης». Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρίσκεται στο στόχαστρο τσιμεντοποίησης, ότι οι αγορές που έγιναν φωτογραφίζουν το μέλλον της από του ολετήρες του περιβάλλοντος που το μόνο που βλέπουν είναι το κέρδος τους και ήδη έχουμε αργήσει, είμαστε στο και 5, όχι στο παρά πέντε.

Τέλος, στη βάση ενός σχεδιασμού με προοπτικές που απαιτείται για την προστασία των δασών, θα θέλαμε να θέσουμε ως προτεραιότητα την ενημέρωση και προώθηση των μελετών που είχαν ξεκινήσει επί δημαρχίας Ζαννίκου και οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, σχετικά με την ανάδειξη και αξιοποίηση των δασών Αναβάτου και Αυγωνύμων.

Με βάση τα πιο πάνω προτείνουμε:
(α) τη λήψη άμεσων μέτρων όπως: καθαρισμός – συντήρηση αγροτικών δρόμων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υλική ενίσχυση ομάδας εθελοντών δασοπροστασίας (με εξοπλισμό κλπ)
(β) Αγορά με κονδύλια του υπουργείου εσωτερικών ή άλλου υπουργείου και δεύτερου πυροσβεστικού οχήματος ή δύο μικρών πυροσβεστικών οχημάτων που θα περιπολούν στα δάση μας είτε από εθελοντές είτε από υπαλλήλους του δήμου κατά τις επικίνδυνες μέρες.
(γ) Εισηγούμαστε την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και φορητών δεξαμενών σε καίρια σημεία μέσα στα δάση, με βάση τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της δασικής υπηρεσίας.
(δ) Ζητούμε σχετική ενημέρωση και την επίσπευση και ολοκλήρωση των από χρόνια σχεδιαζόμενων μελετών και έργων σχετικά με την προστασία και ανάδειξη των δασών Αυγωνύμων και Αναβάτου.
(ε) Καταγραφή δημοτών με οχήματα 4χ4 που δέχονται και μπορούν να περιπολούν σε τακτά διαστήματα μέσα στα δάση μας με κατάλληλο εξοπλισμό του δήμου, επικοινωνιακό και μιας πρώτης επέμβασης.(Μεγάλο Πυροσβεστήρα)
(στ) Ανακήρυξη της περιοχής Κλειδού- Ρεστά -Τρυπατέ μέσα από τις κατάλληλες ενέργειες ως προστατευόμενης.

Μάρκος Σκούφαλος - δημοτικός σύμβουλος
Μάρκος Κούνουπας - δημοτικός σύμβουλος

No comments: