Thursday, July 26, 2007

Ο Καποδίστριας 2 και οι συνέπειες για τα χωριά μας

του δημοτικού συμβούλου Μάρκου Κούνουπα
Από τη συνέντευξη τύπου της 25/7/2007

Εμείς στη Λαγκάδα, ένα ζωντανό και μάχιμο κομμάτι του Δήμου μας, γνωρίζομε καλά τι σημαίνει ο νόμος Καποδίστρια. Δώσαμε μάχη μαζί με τη Συκιάδα να μην εφαμοστεί. Δυστυχώς μας γράψανε στα παλιά τους τα παπούτσια. Και σήμερα ένα μεγάλο μέρος από τα προβλήματα του χωριού οφείλονται στο ότι χάσαμε την αυτοτέλειά μας, το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς για τις τύχες μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μήνες τώρα θέλουμε να φέρουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη ρύπανση του κόλπου της Λαγκάδας από την αποχέτευση και τις ιχθυοκαλλιέργειες και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη συνεχή άρνηση της Δη. Αρχής να συζητήσει το θέμα. Αντίθετα, η δημ. Αρχή φαίνεται να βρίσκεται στο πλευρό των ιχθυοκαλλιεργητών και των επιχειρήσεών τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τη Συκιάδα: εδώ και τρεις μήνες το Τοπικό Συμβούλιο ζητάει συνάντηση με το Δήμαρχο, η οποία δεν υλοποιείται.

Συνέπεια των αναγκαστικών συνενώσεων είναι ότι τα Τοπικά Συμβούλια δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο. Μόνο γνωμοδοτικό. Άλλοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για τα τοπικά διαμερίσματα. Το Τοπικό Συμβούλιο έχει εξελιχθεί σε κυματοθραύστη της λαϊκής αγανάκτησης προς το Δήμο, ενώ παράλληλα αποτελεί όργανο που υλοποιεί τις επιλογές της Δημ. Αρχής.

Τώρα ετοιμάζουν τον Καποδίστρια 2. Αν στηριχθούμε σε δημάρχους όπως τον κ. Μαλαφή στην Ομηρούπολη, ή τον πρώην δήμαρχο Χίου Μ. Μεννή, όλη η Χίος θα γίνει ένας Δήμος. Θα γίνουμε όλοι χύμα. Θα έχουμε μια μικρή βουλή, με κυριαρχία των δυνάμεων του δικομματισμού, που θα φορολογούν ακόμα χειρότερα, θα ξεπουλούν ακόμα περισσότερο, που θα αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους.

Γι’ αυτό ως παράταξη προειδοποιούμε ότι αν περάσει ο Καποδίστριας 2 τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του μερίδιου που αντιστοιχεί στον οικισμό της Λαγκάδας από το Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 140.000 που θα υλοποιήσει η δη. Αρχή. Από αυτό ζητήσαμε 30 χιλιάδες για έργα ομβρίων και πήραμε μόνο 10. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στα άλλα τοπικά διαμερίσματα. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αν δεν αλλάξει η πολιτική δεν θα δούμε άσπρη μέρα.

No comments: