Friday, September 7, 2007

Η Κλειδού εξακολουθεί να κινδυνεύει

Κυρίαρχο και πιο επίκαιρο παρά ποτέ το θέμα της Κλειδούς αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης, όπου συζητήθηκε με βάση τα τελευταία γεγονότα (αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης και πρόθεση επενδυτή να την αξιοποιήσει), έπειτα από αίτημα των δημοτικών συμβούλων της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης, Μάρκου Σκούφαλου και Μάρκου Κούνουπα. Το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε να επαναβεβαιώσει προηγούμενη απόφασή του για κήρυξη της περιοχής της Κλειδούς ως προστατευόμενης. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί επί δημαρχίας Παπαληού και έχει επικυρωθεί από τη νέα δημοτική αρχή. Το ζήτημα είναι ότι η δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί άμεσα προς την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, και όχι να μείνει στα χαρτιά. Είναι ανάγκη ο Δήμαρχος να συναντηθεί άμεσα με το Νομάρχη και να ζητήσει να τεθεί το θέμα της προστασίας της περιοχής στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Μένει να δούμε πότε επιτέλους θα γίνει αυτό.

Στο μεταξύ νέα δεδομένα εμφανίζονται στο προσκήνιο, αφού η Terra Norma προσπαθεί να δημιουργήσει δρόμο, ψάχνοντας πρόθυμους πωλητές με βάση το χρήμα που διαθέτει. Το κύριο είναι ότι μιλάμε για χάραξη δρόμου και πώληση εδαφών σε αναδασωτέα περιοχή. Το δασαρχείο επομένως επωμίζεται την ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και οι δημότες μας και όλοι οι φορείς που τάσσονται στο πλευρό της υπεράσπισης της περιοχής που πρέπει να επαγρυπνούν.

Αυτά εκπορεύονται και από τη στάση του Δημάρχου προσωπικά μιας και πρέπει να σημειώσουμε ότι στη συζήτηση για την Κλειδού, ο Δήμαρχος άφησε περιθώριο στον επενδυτή, κάνοντας φανερό ότι η παράταξή του εγκρίνει παρεμβάσεις ακόμη και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον αυτές φέρουν την ταμπέλα της “ήπιας μορφής επένδυσης”, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το ρόλο του ίδιου και της δημοτικής του αρχής.

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Μάρκος Σκούφαλος τόνισε ότι δεν αναγνωρίζουμε ιδιοκτησίες επί δασικών εκτάσεων, ενώ ανέδειξε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την εμπορευματοποίηση της γης και που δεν είναι άλλος από τις πυρκαγιές και τους εμπρησμούς. Τόνισε ακόμα ότι η στάση τους υπονομεύει τη θετική απόφαση του ΔΣ

Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης της χωματερής του Δήμου Χίου, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία εύλογα έθεσε το ζήτημα ότι κατά την προηγούμενη τετραετία οι δημότες πλήρωναν στα ανταποδοτικά τέλη για τη χρήση της χωματερής. Οι οφειλές που επικαλείται ο Δήμος Χίου δείχνουν ότι τα ποσά αυτά δεν έχουν αποδοθεί και αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να κληθεί να απαντήσει ο κ. Παπαληός. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας καταδίκασαν την απαράδεκτη και εκβιαστική ενέργεια του Δήμου Χίου να απαγορεύσει στα οχήματα του Δήμου μας τη χρήση της χωματερής. Προτείναμε να συγκροτηθεί επιτροπή και από τους δύο Δήμους η οποία να καταγράψει:
- τις οφειλές του Δήμου Χίου στο Δήμο Ομηρούπολης για το νερό
- τις οφειλές του Δήμου Χίου προς το Δήμο Ομηρούπολης για την περιοχή του Θόλους την οποία καρπώνεται οικονομικά επί χρόνια χωρίς να αποδίδει τίποτα
- και τέλος, τυχόν οφειλές του Δήμου Ομηρούπολης στο Δήμο Χίου για τη χρήση της χωματερής και της αποχέτευσης με τιμολόγηση από το δήμο Ομηρούπολης και όχι από τη ΔΕΥΑΧ, η οποία δεν έχει επενδύσει δεκάρα τσακιστή στο δίκτυο της Ομηρούπολης.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι δημότες μας να διπλοπληρώσουν τέλη καθαριότητας. Παρόλα αυτά, η δημοτική αρχή, αντί να διεκδικήσει αυτά που μας χρωστούν, υπέκυψε στον εκβιασμό και πρότεινε την κατ’ αρχήν απόδοση 8.000 ευρώ στο Δήμο Χίου με ταυτόχρονη αναγνώριση τους χρέους του νερού ως άλλοθι – πρόταση στην οποία συμφώνησαν και οι άλλες παρατάξεις.

No comments: