Thursday, May 10, 2007

Επιστολή Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας σε Δήμαρχο και Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Ομηρούπολης

Βροντάδος 20 Απριλίου 2004

ΠΡΟΣ:
1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ
2. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

κοιν: Πίνακας αποδεκτών

Κύριοι,

Ενόψει του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης, θέτει υπόψη του σώματος τα εξής θέματα:

1. Συγκρότημα γυμνασίου λυκείου – Νέο κτίριο λυκείου: Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας του Δήμου μας. Έγινε φανερό, για μια ακόμη φορά, το επιτακτικό πρόβλημα του κτιρίου γυμνασίου - λυκείου. Η αμεσότητα που χρειάζεται για την αντιμετώπισή του, καθώς και το γεγονός ότι επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό δημοτών μας, και μάλιστα σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο όπως η εκπαίδευση, απαιτεί να συζητηθεί στο επόμενο Δ.Σ. προκειμένου: (α) να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την αξιοποίηση και ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα των ώριμων μελετών που υπάρχουν (β) να κληθούν σύλλογοι και σχολεία να καταθέσουν τις απόψεις τους (γ) να αποφασίσει άμεσα το Δ.Σ. για τις ενέργειες που θα κάνει για να βρεθεί λύση, με δεδομένη φυσικά και την εμπλοκή της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης η οποία πρέπει και να δράσει στην ίδια κατεύθυνση. Εξυπακούεται ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε λύση μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που προωθεί η κυβέρνηση και που αναφερθήκατε κι εσείς.

2. Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»: Η συνέχιση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει έτοιμο πλαίσιο από την κεντρική εξουσία για συνέχισή τους. Επειδή οι καθυστερήσεις ενδέχεται να υποκρύπτουν την πρόθεση του κράτους να μεταφέρει μία ακόμη ευθύνη του στους ΟΤΑ, ώστε οι δήμοι να αναγκαστούν να αναλάβουν το κόστος συνέχισης των προγραμμάτων, είναι σημαντικό να απαιτήσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων (θέσεις εργασίας και εξυπηρέτηση ωφελουμένων) καθώς και τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες μας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να μονιμοποιηθούν και το κόστος τους να αναλάβει η κεντρική εξουσία.

3. Για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων: Να δοθεί προτεραιότητα στη συντήρηση των αγροτικών δρόμων και των υποστέγων. Επίσης να δοθεί ρεύμα στις μάντρες που βρίσκονται κοντά στο δίκτυο, ώστε να βελτιωθούν και οι συνθήκες ζωής των κτηνοτρόφων μας. Το κόστος κατά το μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να καλύπτεται από τα χρήματα που οι ίδιοι δίνουν προς το δήμο ως ενοίκια.
Τα υπάρχοντα υπόστεγα να συντηρηθούν, να αλλαχθούν οι στέγες τους που είναι από ανθυγιεινό υλικό και θα γίνουν και όποιες παρεμβάσεις υποδειχθούν από τους ίδιους με εμπλοκή και των αρμόδιων υπηρεσιών.

4. Για τις ανάγκες των αλιέων: Υπάρχουν σειρά αιτημάτων επί χρόνια ανικανοποίητων για τη βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι της Δασκαλόπετρας, όπως: Εκβάθυνση του λιμανιού, βελτίωση της παροχής νερού και ρεύματος, αγορά ψυγείου ή επιδιόρθωση του υπάρχοντος για τους μικρούς επαγγελματίες ψαράδες, δημιουργία πάγκων, νομική και ηθική στήριξή τους από διώξεις αρκετές φορές άδικες. Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που μπορούν να λυθούν άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος, αλλά με μεγάλο όφελος για τους αλιείς.

5. Αποχετευτικά δίκτυα Βροντάδου: Είναι ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου Βροντάδου. Επιθυμούμε ειδικότερα ενημέρωση για την περιοχή του Αγίου Μακαρίου, όπου παρατηρείται πρόβλημα οσμών σε σπίτια που συνδέθηκαν πρόσφατα στο δίκτυο, αλλά και σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές, καθώς και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Αγίου Μάρκου. Να προχωρήσουν και τα τελευταία τμήματα ώστε να μην υπάρχουν τέτοιας υφής προβλήματα με τους δημότες μας.

6. Κλειδού – Τρυπατές: Η παράταξή μας επαναφέρει το θέμα της προστασίας των περιοχών αυτών, οι οποίες αποτελούν σημεία – κλειδιά για τη υδροδότηση και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως δημοτικό συμβούλιο είναι να πάρουμε μία απόφαση προστασίας των περιοχών αυτών, η οποία θα αποτρέψει επικίνδυνες παρεμβάσεις. Γι αυτό ζητάμε να μπει θέμα στο ΔΣ και επαναφέρουμε την πρόταση της παράταξής μας που είχε επεξεργαστεί ο δημοτικός μας σύμβουλος Γιώργης Παντελίδης την οποία και θα παρουσιάσουμε εκτενώς.

7. Οφειλές προς το δήμο: Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του δήμου, και των διαδικασιών ελέγχου που βρίσκονται σε εξέλιξη θεωρούμε τουλάχιστον δίκαιο απέναντι προς όλους τους δημότες που με συνέπεια θα πληρώνουν τα αυξημένα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης, δημοτικού φωτισμού κλπ., που και εσείς φροντίσατε να αυξήσετε, μια οριστική απόφαση για την αντιμετώπιση των μεγάλων οφειλετών του δήμου.
Τι χρέη υπάρχουν και από ποιους και με ποιον τρόπο προτίθεται η δημοτική αρχή να τα εισπράξει; Τι μέρος των τρεχόντων αναγκών του δήμου θα καλυφθεί από τις εισπράξεις αυτές; Ζητάμε να τεθεί ζήτημα στο ΔΣ και να ληφθούν καίριες και με χρονοδιάγραμμα εφαρμόσιμες λύσεις.

8. Ιδιοκτησιακό Καθεστώς στο Θόλος: Είχαμε ενημερώσει και με προηγούμενο έγγραφο μας καθώς και προφορικά σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στην περιοχή Θόλους και είχαμε προτείνει τον τρόπο για να διαχειριστεί ο Δήμος μας και να διεκδικήσει την υπάρχουσα δημοτική περιουσία στην περιοχή «Θόλος» από το δήμο Χίου με δεδομένο ότι ο δήμος μας χάνει σεβαστά εισοδήματα που του ανήκουν. Παρακαλούμε να θέσετε το θέμα σε Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί .

9. Δασοπροστασία Ενόψει καλοκαιρινής περιόδου ζητούμε να ληφθούν και να ψηφισθούν τα μέσα πυροπροστασίας και η παροχή πλήρους στήριξης στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπροστασίας του Δήμου μας έτσι όπως παρουσιάστηκαν και στην τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσαν.


Παρακαλούμε να φέρετε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τα παραπάνω θέματα που απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό Δημοτών μας και για τα οποία θεωρούμε ότι όχι μόνο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις αλλά άμεσα να υλοποιηθούν .

Με εκτίμηση
Για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
ΜΑΡΚΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος

No comments: