Wednesday, May 30, 2007

Ομιλία Μάρκου Σκούφαλου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/5/2007 με θέμα την ενημέρωση για τα οικονομικά του Δήμου Ομηρούπολης

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Η εισηγητική σιωπή που επιλέξατε ως πλειοψηφία για το θέμα που συζητάμε πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι χρυσός. Απεναντίας είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι οι υποσχέσεις σας των ανοιχτών λογιστηρίων, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης αποδείχτηκαν άλλη μία εικονική πραγματικότητα, αποδείχτηκαν προεκλογικά ψέματα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι η σιωπή ορισμένες φορές παραπέμπει στην ομερτά, γι’αυτό θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός σε αυτούς τους πονηρούς καιρούς. Είναι γεγονός ότι όσο πιο πολύ συζητάμε το ακανθώδες πολιτικό και οικονομικό θέμα του δήμου μας, που αρχίζει και παίρνει τα χαρακτηριστικά σκανδάλου – με ευθύνη σας – γινόμαστε όλο και πιο σοφοί. Κατ’ αρχήν γίνεται φανερό σε ποια τοπική αυτοδιοίκηση πιστεύετε, γίνεται φανερό πώς θέλετε να λειτουργεί ο θεσμός. Τη θέλετε κι εσείς αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι του δικομματισμού να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, που τη μια θα είναι το πολιτικό σας εφαλτήριο για την πολιτική σας καριέρα, την άλλη ο χώρος πολιτικής σας επιβίωσης, ακόμα και μέσο βιοπορισμού για ορισμένους.

Γι’ αυτό την έχετε καταντήσει μια μικρογραφία των διαπλοκών, των αντιλαϊκών πολιτικών, της κακοδιαχείρισης του κρατικού μηχανισμού, και κακέκτυπο των κομμάτων που τον διαχειρίζονται. Γι’αυτό εμείς λέμε ότι η μήτρα της δικής σας λογικής και πολιτικής είναι αυτή η φιλοσοφία που γέννησε όλα αυτά τα προβλήματα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές Ομηρούπολης και που σήμερα εσείς αρνείστε να ξεκαθαρίσετε γιατί είστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του πολιτικού συστήματος. Γι’αυτό και αυτά τα φαινόμενα έχουν – τηρουμένων των αναλογιών – πανελλαδικά χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια κύριε Δήμαρχε, με τη σιωπή σας, με την απραξία σας, με την κωλυσιεργία σας, με τις κορόνες σας για τη θιγμένη τιμή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”, υπερασπίζεστε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της Τ.Α., που γεννά την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή, τα σκάνδαλα ακόμα και αυτό που όλοι απευχόμαστε: τις υπεξαιρέσεις.

Υπερασπιζόσαστε σε τελική ανάλυση τη δυνατότητά σας να υπάρχετε πολιτικά σε αυτό το αμαρτωλό πολιτικό θερμοκήπιο γιατί πολύ απλά αν υποπέσετε, εκών ή ακων, σε τέτοια λάθη, προικοδοτείτε το μέλλον σας με τη λογική του συμψηφισμού. Σας ξελάσπωσα “αυτοδιοικητικά”, θα πείτε, να με ξελασπώσετε κι εσείς. Το σύνθημά σας: “Ο γέγονε γέγονε”. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην πολιτική. Θα βρεθούν και κάποιοι υπάλληλοι επίορκοι, αμελείς ή οτιδήποτε άλλο, οι αιρετοί ως μεγάλοι πολιτικοί άνδρες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και τελειώσαμε. Ποιος θα πληρώσει τις μαύρες τρύπες; Μα φυσικά οι δημότες μας, μα φυσικά ο ελληνικός λαός. Εκεί θέλετε να καταλήξετε, εκεί μας θέλετε συνοδοιπόρους σας γι’ αυτό και δείχνετε παροιμιώδη αλλεργία σε οποιοδήποτε εξωτερικό ελεγκτικό μηχανισμό. Επιλέγετε τη λύση του κουκουλώματος. Κινήσεις του θεαθήναι, υποσχέσεις να πάρουμε τα λεφτά από κανένα υπουργείο, πάλι εμείς δηλαδή να τα πληρώσουμε, οι πολιτικές ευθύνες να μείνουν στο απυρόβλητο και τέλος.

Το πολιτικό όμως μήνυμα προς την κοινωνία θα είναι σαφέστατο: Μπείτε στην πολιτική, γίνετε αιρετοί, παίξτε με τα λεφτά του κοσμάκη, κι εσείς υπάλληλοι κάντε το ίδιο, κανένα πρόβλημα! Τα κορόιδα πληρώνουν. Εμείς θα βρούμε αυτοδιοικητικές λύσεις! Ε όχι κύριε δήμαρχε. Το έχουμε ξαναπεί, δεν είμαστε ίδιοι. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έρθουν τα χρήματα των εργαζομένων, τα χρήματα που αφορούν το οικονομικό άνοιγμα του δήμου. Μας ενδιαφέρει και το πολιτικό μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία και στη νέα γενιά. Μας ενδιαφέρει όσο είμαστε σε αυτό το συμβούλιο να σας εμποδίσουμε να λειτουργήσετε έτσι όπως ξέρετε το παιχνίδι σας. Μας ενδιαφέρει η “εύφημος μνεία” ως κινητήρια δύναμη στη ζωή μας. Μας ενδιαφέρει να δείξουμε στον κόσμο ότι ακόμα και μέσα στα θεσμικά πλαίσια μιας αμαρτωλής κεντρικής εξουσίας, μιας αμαρτωλής αυτοδιοίκησης μπορεί να επιβληθεί μια διαφορετική πολιτική στο πλευρό του λαού, στο πλευρό των αναγκών του. Μας ενδιαφέρει και πρέπει να σας ενδιαφέρει κι εσάς και τους εργαζόμενους στο δήμο μας, ο δήμος Ομηρούπολης να μην είναι συνώνυμο της διαπλοκής και της απάτης. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να το εξασφαλίσει κάτι τέτοιο είναι αυτός που καταληκτικά θα προτείνουμε.

Τι απαντάτε όμως σε όλα τα παραπάνω όλο αυτόν τον καιρό; Μας εγκαλέσατε ότι από το 2004 γνωρίζαμε και δεν μιλούσαμε. Όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι η όλη υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2007 από τους υπαλλήλους του δήμου και όχι από εσάς. Όταν γνωρίζετε ότι αναφορές του 2005 από την δ/ρια οικονομικών προς τον τότε Δήμαρχο μας δόθηκαν το 2007. Όταν από την πείρα σας γνωρίζετε ότι η συμπολίτευση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και δίνει προς τα έξω ό,τι τη συμφέρει.

Εξισώσατε στις αποστροφές του λόγου σας τους εργάτες της Τεχνικής με τα όσα συμβαίνουν στο δήμο με τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων, κάνοντας λόγο για ίση αντιμετώπιση, όταν γνωρίζετε ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Οι εργάτες της Τεχνικής είναι θύματα των πολιτικών των προηγούμενων δημοτικών αρχών και τα οικονομικά ανοίγματα αφορούν χρήματα βεβαιωθέντα, αποδομένα και μη εισπραχθέντα από τα ταμεία. Μήπως εσείς τελικά θέλετε ένα αποτέλεσμα της ΕΔΕ κατά τα πρότυπα του νοσοκομείου, που μετά τους θανάτους Τσούρου και Πίτα, μετά το βρύτατο τρυματισμό της Αγγ. Χατζηδημητρίου όλα βαίνουν καλώς; Ή μήπως το υπονοούμενο είναι εικονικά έργα, για να βρούμε τα λεφτά και όλα μέλι – γάλα, με βάση τους δικούς σας ηθικούς κανόνες;

Μας εγκαλέσατε ότι θέλουμε να επηρεάσουμε τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου. Μα εσείς έχετε καταρρακώσει την όλη ελεγκτική διαδικασία, τη μια με τις λαϊκές συνελεύσεις, την άλλη με την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ΔΣ, την παράλλη με τη δημαρχιακή επιτροπή κ.ο.κ. Κινδυνολογείτε ότι θα κλείσει ο Δήμος αν γίνει έλεγχος. Και που τον έχετε ανοιχτό, κλειστός στις λαϊκές ανάγκες είναι. Κλειστός στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη. Γι’αυτό επαναλαμβάνουμε ν’ ανοίξει ο δήμος στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για ν’ αποδειχτεί ότι καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται, για να επέλθει η κάθαρση και να αποκατασταθεί και το όνομα του Δήμου και των εργαζομένων σε αυτόν, και – γιατί όχι; - των προηγούμενων αιρετών.

Αυτό το πανηγύρι, αυτός ο παραληρηματικός πολιτικός λόγος πρέπει να σταματήσει. Αυτή η θολούρα, αυτή η τακτική άλλα να λέτε το πρωί και άλλα το βράδυ πρέπει να λάβει τέλος. Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ πιο σύνθετα από το να παίζεται εσείς τα πολιτικά σας παιχνίδια ή να εξαργυρώνετε πολιτικές σας δεσμεύσεις στο υπάρχον πολιτικό σύστημα των δύο κομμάτων εξουσίας.

Κε Δήμαρχοι, κ. Δημοτικοί σύμβουλοι
Μας ενοχλεί βαθύτατα το γεγονός ότι πάτε να συγκαλύψετε τα γεγονότα. Μας ενοχλεί βαθύτατα η λογική της πολιτικής και ποινικής ατιμωρησίας όταν χρειάζεται, που προωθείτε ως πλειοψηφία.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η ΕΔΕ με το πόρσιμά της ακολουθεί άμεσα και σύντομα τις εκ του νόμου πορείες. Δηλαδή από τα χέρια σας (του Δημάρχου) πηγαίνει στο πειθαρχικό συμβούλιο, που συμπληρώνει επαυξάνει και ό,τι άλλο προβλέπεται να κάνει. Όλα αυτά μετά γνωστοποιούνται ατομικά στα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου. Το πόρισμα μετά από όλα αυτά, μαζί με απόφαση του Δ.Σ., που θα αφορά τα παραπάνω, αποστέλλονται στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών και ζητείται οικονομικός έλεγχος προκειμένου να διασφαλιστούν τα παρακάτω:
1. Απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, αν υπάρχουν, σε όλη την κλίμακα ιεραρχίας του Δήμου, πολιτικής και διοικητικής.
2. Επιστροφή των χρημάτων από οποιουσδήπουε ενέχονται, αν ενέχονται, σε αξιόποινες πράξεις.
3. Στο μεσοδιάστημα των ελέγχων του υπουργείου οικονομικών κάλυψη των χρημάτων των ασφαλιστικών εισφορών και δανείων των εργαζομένων από έκτακτη οικονομική εισφορά.

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν υπεκφυγές, προφάσεις εν αμαρτίαις και πιστοποιούν τη συγκάλυψη. Διαλέξτε κ. Δήμαρχε κ.κ. σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Θα ακολουθήσετε αυτό που κατ’ ιδίαν λέτε σε συγγενείς και φίλους περί κάθαρσης ή θα εγκλωβιστείτε στους πολιτικαντισμούς και στα μικροκομματικά τερτίπια; θα τολμήσετε τη ρήξη στο συγκεκριμένο θέμα ή την ενσωμάτωση; θα αποδιχτεί με την ψήφο σας.

Άσχετα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, εμείς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προσφύγουμε σε ελεγκτικά όργανα του υπ. Οικονομικών πράττοντας το καθήκον μας. Βεβαίως δική σας είναι η κυβέρνηση. Επαίρεστε για τις διασυνδέσεις σας, ωστόσο κι εσείς και οι κυβερνώντες θα εισπράξετε τα επιχείρια των πράξεών σας. Να είστε βέβαιοι.

No comments: