Wednesday, May 30, 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Σχετικά με ΔΣ 25/5/2007 για τα οικονομικά προβλήματα δήμου Ομηρούπολης

Το τελευταίο ΔΣ του Δήμου Ομηρούπολης υπήρξε αποκαλυπτικό ως προς τις προθέσεις της δημοτικής αρχής για το χειρισμό του σκανδάλου της μη απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων, αλλά και για το γενικότερο μπάχαλο στα οικονομικά του δήμου. Ο δήμαρχος επέλεξε τη σιωπή και δεν είχε καν εισήγηση στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας που είχαν ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση για να ενημερωθούν για τα οικονομικά, δεν έλαβαν καμία επίσημη ενημέρωση, αντίθετα βρέθηκαν εγκαλούμενες διότι έκαναν αυτό για το οποίο ζητούν οι δημότες Ομηρούπολης: απαίτησαν από το δήμαρχο να ενημερώσει ανοιχτά τον κόσμο για τις εξελίξεις του ελέγχου, και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Με θράσος και δείχνοντας το φόβο του απέναντι στην αλήθεια, επιτέθηκε στην παράταξή μας και προσπάθησε να εμπλέξει τον τέως δημοτικό σύμβουλό μας Γιώργη Παντελίδη σε δήθεν σύναξη στις αρχές του 2006 που αφορούσε τα γνωστά προβλήματα του δήμου, ώστε να μας καταστήσει συνυπεύθυνους. Η προσπάθειά του έπεσε στο κενό αφού διαψεύστηκε από τον πρόεδρο των εργαζομένων κ. Τσακό και από τον τέως Δήμαρχο κ. Παπαληό.

Ο δήμαρχος αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο επικαλούμενος την ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη - ενώ όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχει το αποτέλεσμα της ΕΔΕ στο συρτάρι του και εκεί σκοπεύει από ό,τι φαίνεται να το κρατήσει. Η δημ. Αρχή εμφανίστηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τα ερωτήματα των παρατάξεων της μειοψηφίας και των πολιτών που είχαν κατακλύσει την αίθουσα. Ο δήμαρχος με ρητορείες και ψευτοδιλήμματα προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του. Εκείνο που δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί η δημοτική αρχή είναι ότι:
• Κανείς δεν τους κατηγορεί για αυτά που παρέλαβαν, είναι όμως χρέος τους να ενημερώσουν το λαό, που θα κληθεί για μια ακόμη φορά να πληρώσει τα σπασμένα
• Είναι ευθύνη της δημ. Αρχής να κάνει ό,τι είναι δυνατό και νόμιμο προκειμένου να: α) αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες εφόσον υπάρχουν, β) να διασφαλιστούν οι υπάλληλοι και να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και τα δάνειά τους, γ) να μπορέσει ο δήμος να ορθοποδήσει, χωρίς να αποτελούν άλλοθι τα οικονομικά ανοίγματα για την ανυπαρξία έργου.

Ζήτησε η δημ. Αρχή παράταση κατά την οποία θα καλύψει όλες αυτές τις μαύρες τρύπες: Τεχνική, ασφαλιστικά υπαλλήλων, οικονομικό άνοιγμα δήμου. Δεν γνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να κυβερνάει με περίοδο χάριτος αορίστου χρόνου; Άλλωστε εκείνοι ήταν που μόλις ανακάλυψαν το σκάνδαλο μίλησαν για ανοιχτή ενημέρωση σε λαϊκή συνέλευση, αλλά τώρα σφυρίζουν αδιάφορα, ανακόλουθοι για πολλοστή φορά.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία δημοτών δημ Ομηρούπολης έκανε το χρέος της φέρνοντας το θέμα στο ΔΣ και εκθέτοντας τη δημ. Αρχη οι προθέσεις της οποίας τείνουν προς τη συγκάλυψη.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία επιμένει στις θέσεις της να ακολουθήσει η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για να αποδειχθούν οι ευθύνες – όπου υπάρχουν – και να πάψουν οι υφέρπουσες φήμες που σπιλώνουν υπολήψεις. Μόνο επίσημος έλεγχος του υπουργείου οικονομικών θα μπορέσει να διασφαλίσει ότι οι δημότες μας δεν θα πληρώσουν δυο και τρεις φορές τη νύφη, θα μπορέσει –αν τον αφήσουν να γίνει σωστά με δεδομένη την πολιτική και της κεντρικής εξουσίας προς την αδιαφάνεια και τα σκάνδαλα-να στείλει προς την κοινωνία το μήνυμα ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Καταλήγοντας λέμε το εξής: «Τον έλεγχο φοβάται όποιος θέλει να κρύψει κάτι».

No comments: