Saturday, April 21, 2007

Σήμα κινδύνου για το νερό

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την προβληματική διαχείριση των πηγών πόσιμου νερού της Κλειδούς από τη δημοτική αρχή, αλλά και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αφορούν το νερό, ενημερώνοντας τους πολίτες του Βροντάδου εκ των υστέρων! Έγινε φανερό ότι οι μηνιαίοι έλεγχοι της ποιότητας του νερού δεν επαρκούν. Παράλληλα δεν είναι δυνατό η υπηρεσία ύδρευσης να έχει πλήρη εικόνα της ορθής ή μη λειτουργίας του συστήματος αντιμικροβιακής προστασίας με τη λάμπα UVI, αφού δεν είναι εμφανής και δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα που να προειδοποιεί. Κατά συνέπεια, δε γνωρίζουμε το διάστημα που μεσολάβησε από την αδράνεια λειτουργίας του συστήματος προστασίας μέχρι την αποκατάστασή του.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης κρίνοντας ότι το ζήτημα ελέγχου του πόσιμου νερού είναι πρωταρχικό για τη δημόσια υγεία, και για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, προτείνει:

1. Διενέργεια ελέγχων ανά δεκαπενθήμερο από το χημείο και κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, ώστε οι δημότες μας να γνωρίζουν τι νερό πίνουμε. Η μηνιαία μέτρηση για τους μήνες που θα διανύσουμε και η μη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ισοδυναμεί για τους πολιτικούς ιθύνοντες της δημοτικής αρχής με αμέλεια βλαπτική, για να μην πούμε εγκληματική, για το σύνολο των δημοτών μας.

2. Να εξεταστεί η τεχνική δυνατότητα άμεσης προειδοποίησης-είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει τέτοια- όταν προκύπτουν ανάλογα τεχνικά προβλήματα, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του συστήματος προστασίας. Να μπορεί δηλαδή η υπηρεσία να γνωρίζει έγκαιρα την περίπτωση ατυχήματος ή προβλήματος, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα.

3. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ύπαρξης στάβλων σε σημεία από όπου περνάει το δίκτυο του πόσιμου νερού. Είναι ανάγκη να εξεταστεί το ζήτημα σοβαρά με τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και από τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες και από τους επαγγελματίες.

No comments: