Saturday, April 14, 2007

Ποιοι είμαστε...

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία δημοτών Ομηρούπολης είναι μια παράταξη που διανύει την 3η τετραετία της ζωής της. Προέρχεται από την παράταξη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση, που ήταν η παράταξη μέσα από την οποία εκφραζόταν το ΚΚΕ, με επικεφαλή τότε τον καπετά-Νικόλα Γιόμελο, αντιστασιακό, συνδικαλιστή και επί σειρά ετών δημοτικό σύμβουλο, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου-επί εποχής Συμπαράταξης- και μετέπειτα νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ στο νομό Χίου.

Πριν 8 χρόνια έγινε δυνατή η πολιτική διεύρυνση της παράταξης με τη συσπείρωση δυνάμεων πέρα από τις δυνάμεις του ΚΚΕ που αφορούσαν ανένταχτες προσωπικότητες από το χώρο της αριστεράς και γενικά ανθρώπους που συστρατεύτηκαν να αγωνιστούν για μια άλλου τύπου τοπική αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Επικεφαλής της κίνησης και για 8 χρόνια δημοτικός της σύμβουλος ήταν ο Γιώργης Παντελίδης, δάσκαλος και ανένταχτος αγωνιστής που επάξια εκπροσώπησε την παράταξη και τις αρχές της, δίνοντας άνισες μάχες απέναντι σε αντιπάλους που απαρτιζόταν από τις άλλες πολιτικές παρατάξεις που ανήκαν στο πολιτικό φάσμα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Στις πρόσφατες εκλογές του 2006 με δική του επιθυμία και κυρίως για προσωπικούς λόγους αποσύρθηκε μένοντας πάντα δίπλα στην παράταξη και δίνοντας τη μάχη στο πλευρό της .

Στις εκλογές του 2006 επικεφαλής της παράταξης μετά την ολομέλεια της συντονιστικής της επιτροπής εκλέχτηκε ο Μάρκος Σκούφαλος, δάσκαλος, συνδικαλιστής και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, από τα ιδρυτικά στελέχη της παράταξης από την πρώτη της περίοδο που υφίστατο ως ΔΑΚ.

Η πολύ θετική δουλειά της παράταξης τα 8 χρόνια, η λαϊκή εμπειρία, τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στο δήμο, οι φυγόκεντρες δυνάμεις που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό των παρατάξεων του δικομματισμού και των συμμάχων τους ,έδωσαν τη δυνατότητα η κίνηση να διευρύνει το κύρος της και την εμβέλειά της. Τη βοήθησαν καθοριστικά, να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους, τίμιους και αγωνιστές από ένα ευρύ λαϊκό φάσμα με διαφορετικές κεντρικές πολιτικές προτιμήσεις, να πείσει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ότι αποτελεί εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού. To αποτέλεσμα, επιβεβαίωσε την ανοδική της πορεία των προηγούμενων αναμετρήσεων, εκτινάσσοντας το ποσοστό της στο 22.1% από 13.8%, εκλέγοντας δύο πλέον δημοτικούς συμβούλους, τρεις τοπικούς και έχοντας την πλειοψηφία στο πρώτο τοπικό διαμέρισμα του δήμου την Λαγκάδα.

Βασικός άξονας της παράταξης παραμένει ο αγώνας για μια τοπική αυτοδιοίκηση, αγωνιστική, διεκδικητική, που θα βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών της, μακριά και πέρα από φοροεισπρακτικές και αντιλαϊκές επιλογές.

Η παράταξή μας απορρίπτει τη λογική του δήμου επιχειρηματία, του δήμου ιμάντα μεταφοράς όλων των ανταποδοτικών και φορολογικών λειτουργιών που θα του αναθέτει η κάθε φορά κεντρική εξουσία, οι κάθε φορά κυβερνήσεις του δικομματισμού, του δήμου που θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών τους.

Είμαστε αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου, σθεναρά ενάντιοι στο να παίξουν οι δήμοι το ρόλο της πέμπτης φάλαγγας για να περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε παιδεία, υγεία πρόνοια και ασφάλιση.

Αγωνιζόμαστε για μια βαθιά πολιτικά οικολογική αντίληψη που θα προασπίζει διαλεκτικά και ολιστικά το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Με «λογισμό και μ’ όνειρο» παλεύουμε για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα συμπάσχει με τους δημότες της, που θα διεκδικεί τα αυτονόητα που τις στερούν οι κυβερνήσεις, που θα βάζει το δικό της λιθαράκι αγώνα στα προβλήματα του τόπου μας.

Τίμια και ξάστερα δίνουμε τις μικρές ή μεγάλες μάχες μας, με λάθη και αδυναμίες, ωστόσο με ξεκάθαρο προσανατολισμό στο πλευρό των λαϊκών αναγκών γιατί όπως λέει και ο ποιητής μας, Φώτης Αγγουλές, «…έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει».

No comments: