Monday, June 2, 2008

Ανακοίνωση για την παράκαμψη Χίου - Βολισσού

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης με αφορμή τους επικείμενους σχεδιασμούς της Νομ/κης Αυτοδιοίκησης για την παράκαμψη του Βροντάδου στον άξονα Χίου Βολισσού με δρόμο που θα περνά στην ευρύτερη περιοχή της Κλειδούς έχει να παρατηρήσει τα εξής:

1. Υπενθυμίζει στον κ. Νομάρχη ότι η άποψη «αν δε σπάσεις αυγά ομελέτα δε γίνεται» είναι επικίνδυνη τόσο στο πολιτικό της μέρος όσο και στο πρακτικό, αφού όσοι την επικαλούνται βαρύνονται με τεράστια έως εγκληματικά λάθη σε βάρος του περιβάλλοντος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε τέτοιες λογικές ούτε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ούτε από τους μελετητές που βρίσκονται στα τελικά στάδια.

2. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ομηρούπολης, που επανεγκρίνει και επιβεβαιώνει την εισήγηση της παράταξής μας επί Γιώργη Παντελίδη, προκειμένου η περιοχή να τύχει της φροντίδας και προστασίας του κράτους-προστατευμένη περιοχή φυσικού κάλλους- διατηρώντας τα αγροτοδασικά της χαρακτηριστικά που ήδη έχει, συνεχίζοντας να αποτελεί όαση πρασίνου για το Βροντάδο και τη γύρω περιοχή.

3. Η συνύπαρξη του Περιβαλλοντικού Κέντρου, της περιοχής Τρυπατέ και του τουριστικού χωριού του Αίπους, δημιουργούν ένα τρίγωνο εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων, που δε συνάδει με τη λογική έργων που καταργούν το χώρο και διεμβολίζουν το τοπίο. Άρα η αναγκαιότητα παράκαμψης του οικισμού πρέπει να υπακούει σε αυτές τις παραμέτρους και όχι σε τεχνοκρατικές απόψεις που εμπεριέχουν και τη λογική πολλά κυβικά πολλά κέρδη,

4. Οι ιθύνοντες της Νομαρχίας αν ενδιαφέρονται για την περιοχή, ας την εντάξουν σε προγράμματα προστασίας και ανάδειξής της σύμφωνα και με την απόφαση του ΔΣ Ομηρούπολης και όχι σε προγράμματα που ενέχουν άμεσες ενδείξεις για αλλοίωσής της, που ανοίγουν την όρεξη σε οικοπεδοφάγους και εμπρηστές, ή που τους στρώνουν το δρόμο , ώστε με δημόσιο χρήμα να επιτύχουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει. Γι αυτό και οι όποιοι σχεδιασμοί πρέπει άμεσα και συγκεκριμένα να κοινοποιηθούν μέσα και από απόφαση του Νομαρχιακού συμβουλίου αφού εκκρεμεί και πρόταση για συζήτηση του Νομαρχιακού συμβούλου Γιάννη Ζωφού, που αφορά στην προστασία της περιοχής.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης έχοντας υπόψη προηγούμενες χαράξεις εξωπραγματικές που περνάνε μέσα από το Φαγάνο με κοιλαδογέφυρες ή που ακολουθούν τον ποταμό για να εμβολίσουν και πάλι στη μέση την περιοχή, δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική που στο βωμό μιας παράκαμψης βιάζει μια ολόκληρη περιοχή.

Η μόνη ήπιων χαρακτηριστικών παρέμβαση είναι αυτή που αφορά στις παρυφές του οικισμού υφιστάμενο αγροτικό δρόμο, που ξεκινά από το Νεκροταφείο Αγ. Γεωργίου και που δημιουργεί τη μικρότερη ζημιά..

Καλούμε κόμματα , παρατάξεις φορείς, σύλλογο οικολογίας και τον κάθε συνδημότη μας να δραστηριοποιηθούν, ώστε να διατρανώσουν τη θέλησή τους για να μην περάσουν τα σχέδια καταστροφής του μοναδικού περαστικού δάσους του Βροντάδου, των πηγών του, της πανίδας και χλωρίδας του. Τέτοιες δράσεις, τιμούν στην πράξη τη ημέρα περιβάλλοντος. Σε κάθε άλλη περίπτωση έστω και μόνοι μας θα πράξουμε το χρέος μας, αφού όσοι σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ

No comments: