Tuesday, June 17, 2008

Πρόταση Ψηφίσματος στη Γ.Σ. της ΤΕΔΚ, 11/6/2008 (2)

Η προωθούμενη νέα Διοικητική Δομή της χώρας που προβάλλεται ως η λύση στα έντονα προβλήματα που βιώνει σήμερα η Τ.Α. στη χώρα μας, αποβλέπει στην ευκολότερη προώθηση και υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που ήδη εφαρμόζεται. Προηγήθηκαν :
οι αναγκαστικές συνενώσεις με το σχέδιο «Καποδίστριας», η εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στην Τ.Α. χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, η θεσμοθέτηση της περιφέρειας ως βασικός ενδιάμεσος κρίκος ελέγχου της Τ.Α. από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Τώρα επιχειρείται το νέο αναβαθμισμένο και ενιαίο βήμα. Η παραπέρα συνένωση Περιφερειών , Νομών, Δήμων για τη δημιουργία διοικητικών μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό, που στόχο έχει:
1) την επιβολή τοπικής πρόσθετης φορολογίας στους Δημότες
2) την επιχειρηματικότητα σε όλες τις δραστηριότητες της Τ.Α.
3) την διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων
4) την ενίσχυση και το καλύτερο πλαίσιο δράσης για τους μεγάλους
μονοπωλιακούς ομίλους που θα αναλαμβάνουν τα έργα υποδομής, με ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης και με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Α] Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό στο όνομα της «οικονομικής αυτοδυναμίας» των ΟΤΑ, αλλά και την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και του προσωπικού με αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων με επέκταση στις «ευέλι-κτες» εργασιακές σχέσεις (ωρομίσθιοι, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορι-σμένου χρόνου, συμβάσεις έργου κλπ).
Β] Ο περιορισμός της πολιτικής συζήτηση απλά και μόνο στην λειτουργικότητα ή όχι των νέων διοικητικών δομών (αριθμός ΟΤΑ, έδρα και όρια του καθένα κλπ), είναι αποπροσανατολιστικός και επιζήμιος για τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί έντεχνα αποκρύπτεται η ουσία της επι-διωκόμενης μεταρρύθμισης που είναι η επιχειρηματικότητα, η ανταγω-νιστικότητα και η ανταποδοτικότητα σε όλη την έκταση της Δημόσιας Διοίκησης.
Γ] Οι αιρετοί γνωρίζουν ότι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, δεν επέτρεψαν την ερήμωση της υπαίθρου, δεν εμπό-δισαν την ανισόμετρη ανάπτυξη της περιφέρειας, αλλά αντίθετα συνέβαλαν στη συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας.
Οι αιρετοί στον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης στο Νομό Χίου εκφράζουν την αντί-θεσή τους στα σχέδια για τη νέα διοικητική δομή, αγωνίζονται και διεκδικούν:
  • Ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου όπως στην Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κλπ.
  • Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για την ικανοποίηση αι-τημάτων των εργαζομένων.
  • Οικονομική επάρκεια για τους Δήμους και τους Νομούς της χώρας με διάθεση το 8% του κρατικού προϋπολογισμού και κατάργηση της Δημοτικής φορολογίας.
  • Απόδοση με χρονοδιάγραμμα όλων των παρακρατηθέντων πόρων της Τ.Α. που ανέρχονται – με σημερινές τιμές – σε 9 δις ευρώ .
  • Σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό ε-πίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας υγείας και προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες φυσικές καταστροφές, ρύπανση και μόλυνση των υδάτων κλπ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕΛΟΣ ΓΣ ΤΗΣ ΤΕΔΚ
ΚΛΑΙΡΗ ΚΩΣΤΑΛΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΤΣΙΓΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ
ΜΑΘΙΟΥΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΥΚΙΑΔΑΣ.



No comments: