Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης
Με αφορμή το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης της 25/3/2008 με θέμα τη συγκρότηση συμβουλίου νέων
Εμπαίζοντας τις αντιπολιτεύσεις προσπάθησε η δημοτική Αρχή Ομηρούπολης να διεκπεραιώσει τις τυπικές διαδικασίες που αφορούν στις εκλογές για την ανάδειξη τοπικών συμβούλιων Νέων. Αφού κοιμόταν όλο αυτό το διάστημα, αφού έχασε όλες τις προθεσμίες, μπροστά στον κίνδυνο να μη γίνει αρεστή στην κυβέρνηση, αλλά και στο να την υπερκεράσει με δικές της εγγραφές η αξιωματική αντιπολίτευση, μάζεψε εκ των υστέρων υπογραφές των δικών της παιδιών και κάλεσε και την παράταξή μας σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου εμείς να συμβάλλουμε στην απαρτία του ΔΣ, αφού μονίμως από την αντιπολίτευση απουσιάζουν τουλάχιστον δύο σύμβουλοι. Η παράταξή μας φυσικά μπροστά στον εμπαιγμό αλλά και στον εκβιασμό του Δημάρχου, ότι ή θα μπούμε στην αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου ή θα περιμένει τους κκ. Παπαληό και Βασιλάκη για να υπάρξει η περιπόθητη απαρτία, αποχώρησε καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις αφού και επί της ουσίας του θεσμού διαφωνεί.
Τα συμβούλια Νέων είναι θεσμός ενσωμάτωσης της νεολαίας, καλλιέργειας μιας δημοκρατικοφάνειας και δήθεν συμμετοχής στα κοινά. Αλήθεια όταν οι κρατούντες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ψήφιζαν τους νόμους μερικής απασχόλησης, τα Stage, την ανασφάλιστη εργασία, έφερναν προς αναθεώρηση το άρθρο 16, ρώτησαν τους νέους αν τα θέλουν και αν συμφωνούν;
Οι ανάγκες των νέων είναι φανερές και τις βιώνουν καθημερινά, μέσα από τα προβλήματα της παιδείας, της ανεργίας, της ημιαπασχόλησης. Δεν είναι τυχαίο ότι μαθητές, φοιτητές και «η γενιά των 600 ευρώ» απαξίωσε στην πράξη την προσπάθεια να επιβληθούν τα συμβούλια νέων ως θεσμός. Ούτε είναι τυχαίο ότι έχει γίνει προσπάθεια από τις δημοτικές παρατάξεις που εκφράζουν το δικομματισμό να ελέγξουν τις διαδικασίες συγκρότησης των συμβουλίων αυτών.
Ξεχνούν, όμως, όλοι αυτοί που ξαφνικά θυμήθηκαν τους νέους και τα προβλήματά τους, ότι οι θεσμοί δημιουργούνται ως απάντηση σε μια κοινωνική ανάγκη – δεν επιβάλλονται άνωθεν. Σήμερα οι νέοι έχουν θεσμικά όργανα και μπορούν να εκφραστούν μέσα από αυτά (βλέπε: μαθητικοί και φοιτητικοί σύλλογοι). Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει και νέους άνω των 18 ετών, οι οποίοι ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, και καλό είναι να μην απαξιώνουμε την ψήφο τους στο κυριότερο θεσμικό όργανο που εκφράζει το Δήμο μας, καλώντας τους να συμμετέχουν σε ένα άλλο.
Οι νέοι μπορούν και οφείλουν ελεύθερα να εκφράζονται μέσα στα δημοτικά συμβούλια και μέσα από τους μαθητικούς και φοιτητικούς συλλόγους. Να καταθέτουν απόψεις και προβληματισμούς, να καταγράφουν προβλήματα, να προτείνουν και να απαιτούν λύσεις. Χρέος των μεγαλύτερων είναι να κάνουν τους νέους συμμέτοχους στα κοινά, και όχι να καταβάλλουν προσπάθειες για να δημιουργήσουν χειραγωγήσιμα όργανα, τα οποία δημιουργούνται – όπως όλοι γνωρίζουν – με μικρή συμμετοχή κομματικών νεολαίων, και τα οποία κάποιοι τα βαφτίζουν αντιπροσωπευτικά!
Αντί να καθοδηγούμε τους νέους μας σε Συμβούλια Νέων, θα πρέπει να στηρίξουμε τους αγώνες τους για ίσα δικαιώματα στη ζωή, για κοινωνική ισότητα. Δεν μπορεί από τη μια μεριά να ετοιμάζουμε για αυτούς μισές ζωές, μισές δουλειές, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και από την άλλη να τους οδηγούμε σε θεσμούς διακοσμητικούς όπως τα συμβούλια νέων, οι οποίοι επί της ουσίας το μόνο που προσφέρουν είναι το άλλοθι της δημοκρατικότητας για χειραγώγηση στις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές.
No comments:
Post a Comment