Θα αναφερθώ σε κάποια θέματα που μας απασχολούν όλους και παρόλο που υπήρχαν στα προγράμματα και στις εξαγγελίες της Δ.Α έμειναν πίσω ή παρέμειναν στα χαρτιά, συνέπεια όχι μόνο της γενικότερης κατάστασης που επικράτησε στο Δήμο, αλλά και της ατολμίας της Δ.Α. να κάνει την υπέρβαση αφού λειτούργησε ως διαχειριστής και μόνο. Βλέπετε εμείς την διαχείριση και το νοικοκύρεμα τα θεωρούμε αυτονόητα, πράγματα που δεν χρειάζεται να γίνεται λόγος και να αναφέρονται σαν επιτεύγματα. Όπως αυτονόητα θεωρούμε και τις λύσεις του υδρευτικού, της αποχέτευσης την καλή συντήρηση και βελτίωση των δρόμων, την καθαριότητα, και τόσα άλλα.
Θέλουμε έργα ουσίας, που να ακουμπούν στις ανάγκες των πολιτών που και αυξημένες είναι και οξυμένες.
ΣΧΟΛΕΙΑ
ΝΑ αρχίσω με τα Σχολεία που αφορούν τα παιδιά μας και αποτελούν την ύπαρξη και το μέλλον του κόσμου μας.
Χρόνια, μπορεί και δέκα ακούμε για τις μελέτες που γίνονται, θα γίνουν, έγιναν για το 1ο Δημοτικό, το 1ο Νηπιαγωγείο, για το 2ο Δημοτικό, για το 3ο Δημοτικό, το Σχολείο της Λαγκάδας, (της Συκιάδας έγινε μετά από αγώνες) για την αναπαλαίωση και συντήρηση τους. Έχουμε σχολεία – κοσμήματα για τον τόπο μας, και όμως χρόνια τώρα, δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια εξεύρεσης πίστωσης ή ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα από αυτά που κατά καιρούς επικαλείται η Δ.Α. Χρειάζονται μελέτες που θα αναδείξουν όχι μόνο τη νεοκλασική αρχιτεκτονική, αλλά θα θωρακίσουν τα κτίρια αντισεισμικά και θα δώσουν λύσεις σύγχρονες στις καθημερινές ανάγκες μαθητών και δασκάλων.
Η μελέτη Γυμνασίου - Λυκείου Βροντάδου, ένα έργο που όταν γίνει θα εξασφαλίσει ένα σύγχρονο σχολείο, πηγαινοέρχεται μεταξύ Δήμου και Νομαρχίας, εντάσσεται στο 2ο, στο 3ο ΠΕΠ, ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί στο Δ΄, τίποτε όμως δεν είναι σίγουρο. Χρειάζεται πίεση από μέρους της Δ.Α και παρεμβάσεις στη Νομαρχία για να μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο και να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση του. Και δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρούνται λύσεις οι όποιες λυόμενες ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες που συνηθίζονται κατά κόρον σήμερα να χρησιμοποιούνται ως αίθουσες.
Και στα χωριά και στο Βροντάδο, στατιστικά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό. Σε όλες τις εξαγγελίες όλων των παρατάξεων και προεκλογικά και της σημερινής ΔΑ είδαμε προγράμματα που αναφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη φροντίδας , συντροφιάς , προσοχής , ανακούφισης. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται περίθαλψη και που τα προγράμματα, όπως Βοήθεια στο Σπίτι, μπορεί να δίνουν κάποια λύση , αλλά δεν ξέρουμε αν θα συνεχιστούν με τα ημίμετρα που εφαρμόζονται γι αυτά , με την ελλιπή χρηματοδότηση με την ανασφάλεια των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον( ένα θέμα που είχαμε βάλει στο Δημ. Συμβούλιο).
Η ίδρυση ενός σύγχρονου Γηροκομείου που θα μπορεί να παρέχει όχι μόνο φροντίδα και περίθαλψη σε ανήμπορους αλλά να διαθέτει σε επέκταση ένα ΚΑΠΗ ή ένα Κέντρο Ημέρας ,που θα συγκεντρώνει ανθρώπους δίνοντας λύση στην μοναξιά , στην απομόνωση , είναι σίγουρα ένα έργο που θα βοηθήσει και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας , που δεν θα πηγαίνουν εκεί για να ξεχαστούν από συγγενείς και φίλους , αλλά για να βοηθηθούν , θα αποδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της Τοπ. Αυτ/σης εξασφαλίζοντας τέτοιες οικ. συνθήκες προσιτές ώστε να μην αποτελεί μοναδική λύση για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη την εσωτερική βοήθεια. Και οπωσδήποτε θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε κόσμο στην Ομηρούπολη. Μην ξεχνάμε ότι το οικόπεδο της Προμηθευτικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αρχή και χωρίς ιδιαίτερο κόστος να τρέξει μια έρευνα για το τι θέλει ο Κόσμος ( ΓΗρ-ΚΑΠΗ –ΚΗΦΗ).
Το πρόβλημα ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ για το έργο, αλλά εδώ χρειάζεται και η τόλμη και η διεκδίκηση και η προσπάθεια και σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται μια Δημοτική Αρχή .
Και είπαμε πως μπορούν να βρεθούν χρήματα .
Μια άλλη έλλειψη που έχει καταγραφεί , για να περάσω στην εκδιαμέτρου αντίθετη ηλικία των παιδιών είναι το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ( ΚΔΑΠ), που απασχολεί παιδιά και αποδεσμεύει χρόνο για τους εργαζόμενους γονείς .
Έχουν γίνει σε όλους του Δήμους σχεδόν στη Χίο.
Η Ομηρούπολη έχασε την σχετική πρόσκληση από τα ΠΕΠ, αν και έχει και παιδιά που το χρειάζονται και πολλούς εργαζόμενους γονείς.
Από Πολιτιστικά Σωματεία και Συλλόγους η Ομηρούπολη Ανθεί. Έχουν αποδείξει ότι και έργο παράγουν και δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς , βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες .
Τελευταία που βρέθηκα κοντά στο Σύλλογο της Σιδηρούντας , μου έκανε εντύπωση η δράση του και ακόμα ότι είχε αντικαταστήσει το Δήμο , πραγματοποιώντας πολλά που έπρεπε να είχαν γίνει από την Δ.Α. ( Νερό , αλεξικέραυνο, παγκάκια και πολλά άλλα)
Τα Σωματεία πρέπει να επιχορηγούνται για να μπορούν να λειτουργούν και να αναπτύσσουν δράσεις που θα συσπειρώνουν τον κόσμο ,νέους και γέρους αλλά όχι για να αντικαθιστούν της ΔΑ για τα αυτονόητα .
No comments:
Post a Comment