Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από την παρακολούθηση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ , που έγινε στην Κυλήνη. Αν εξαιρέσει κανείς το τουριστικό του πράγματος που πρωτίστως αφορούσε στους επιχειρηματίες της περιοχής και τα ξένα επενδυμένα κεφάλαια και δευτερευόντως τους εργαζόμενους, αυτό που κυριάρχησε και τις τρεις μέρες ήταν η αγωνία των κατεστημένων δυνάμεων που συναποτελούν τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ- για το πότε θα πάρουν εκείνες τις φορολογικές δυνατότητες, εκείνες τις λειτουργίες, ώστε να επιδοθούν σε νέες φορομπηχτικές επιδρομές σε βάρος των δημοτών τους, σε νέα χαράτσια και σε αναδιανομές του πλούτου.
Το δεύτερο στοιχείο που ήταν εντυπωσιακό και λειτουργούσε παράλληλα με τα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα, ήταν το γιατί κάηκε η περιοχή. Σαφώς αγροτική, φαίνεται ότι την τελευταία δεκαετία δέχτηκε την επέλαση των πολυεθνικών στο χώρο του τουρισμού, που επέβαλλαν μια βίαιη ανατροπή στο τοπίο, οικονομικό και φυσικό, που στις περιοχές που μέναμε προσδιοριζόταν ως ξενοδοχειακές μονάδες εκτατικής κλίμακας, με απαλό φόντο δάσους.
Επομένως, δεν είναι περίεργη, το αντίθετο ευνόητη η νέα επέλαση επενδυτικών κεφαλαίων, ντόπιων και ξένων που αφού ως ηθικοί αυτουργοί μαζί με τις κυβερνήσεις του δικομματισμού έκαψαν την Πελοπόννησο σπεύδουν να την αναπτύξουν, αλλάζοντάς της το παραγωγικό πρότυπο.
Πρόθυμη για όλα όμως η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Κοινός εκφραστής των τριών δυνάμεων που αναφέρθηκαν ο πρόεδρός της κ. Κακλαμάνης, ο οποίος έτυχε των μέγιστων ευσήμων και συγχαρητηρίων από όλες τις συνεργαζόμενες με αυτόν παρατάξεις, πλην των δυνάμεων που εκφράζουν την αγωνιστική, διεκδικητική κατεύθυνση στην τοπική αυτοδιοίκηση και εν πολλοίς τη συγκρουσιακή λογική με την κεντρική εξουσία προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζόμενων δημοτών, των συνταξιούχων της νεολαίας και γενικά των παρειών της κοινωνίας μας.
Ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ συμφωνεί μπροστά στο 4ο ΠΕΠ ότι χρειάζεται διοικητική μεταρρύθμιση, βλέπε Καποδίστριας 2, φορολογική εξουσία για τους δήμους, βλέπε τοπικούς και περιφερειακούς φόρους, αποκέντρωση υπηρεσιών, βλέπε εκπαίδευση, υγεία και πρόνοια να παραδίδονται σταδιακά στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τι τσέπες των δημοτών που θα πληρώνουν αδρά εις διπλούν και τριπλούν τις όποιες παρεχόμενες υπηρεσίες.
Άλλωστε το παράδειγμα με τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών είναι χαρακτηριστικό για το πού το πάνε. Ένας μάλιστα εκ των εισηγητών στα θέματα κοινωνικής πολιτικής ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, αφού έκλαψε για την κακούργα κοινωνία και τις ανισότητές της, αποδείχτηκε ότι η κλίμακα τροφείων στο δήμο του κυμαίνεται από 80-240 ευρώ το μήνα, αποκαλυπτόμενος δε από δημοτικό σύμβουλο παριστάμενο στη συνεδρία ,εξέφρασε την πίστη του, πού αλλού στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, δηλαδή το γνωστό πλήρωσε για να έχεις.
Ομόφωνα αυτές οι τρεις δυνάμεις στην ΚΕΔΚΕ απεμπόλησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους υπεξαιρεθέντες πόρους, αφού δέχτηκαν το συμβιβασμό με την κυβέρνηση να θεωρήσουν το χρέος ότι κυμαίνεται από το 1997 μέχρι σήμερα στο 1,5 δις ευρώ το οποίο θα δοθεί σε βάθος χρόνου με τη μορφή των ομολόγων.
Όλα αυτά, την ώρα που η υπεξαίρεση πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση αρχίζει από το 1990, δεν παίρνουν υπόψη το νόμο Μητσοτάκη που αφαιρεί εκατομμύρια από το 20% του φόρου εισοδήματος αφού δε λειτουργεί αναδρομικά, τα υπολογίζουν σε ονομαστικές τιμές και όχι πραγματικές, , με αποτέλεσμα οι λαθροχειρίες να οδηγούν σ’ αυτό το ευτελές συγκριτικά ποσό όταν η υπεξαίρεση σε πραγματικές τιμές φτάνει στο 9 δις ευρώ, δηλαδή 900 ευρώ ανά κάτοικο. Σιωπή των αμνών και σ’ αυτό το σημείο από τις αναφερόμενες δυνάμεις.
Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Εσωτερικών ο κ Παυλόπουλος άδραξε την ευκαιρία και να συγχαρεί την ΚΕΔΚΕ για την ωριμότητά της και να επαυξήσει τα σημεία που έθεσε, αλλά και να τσακωθεί με τον κ. Παπανδρέου για τα…Ζωνιανά. Μίλησε για παράδειγμα για πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση από τη δυναμική φορολογία. Ποια είναι αυτή; Μα ο ΦΠΑ και η έμμεση φορολογία δηλαδή, να υπάρχει η πίεση των προθύμων της ΚΕΔΚΕ να αυξάνουν οι δυναμικοί φόροι, για να αυξάνονται αντίστοιχα οι πόροι των ΟΤΑ και φυσικά να συνθλίβονται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Συμφώνησε για την αποτελεσματικότητα των δήμων , χωρίς όμως να αναφέρει για ποια αποτελεσματικότητα γίνεται λόγος τόσο από εκείνον, όσο και από την ΚΕΔΚΕ. Γιατί άλλη είναι η αποτελεσματικότητα στη φορομπηχτική πολιτική, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, η αποτελεσματικότητα να ιδιωτικοποιείς τις υπηρεσίες, την υγεία , πρόνοια , εκπαίδευση και άλλη είναι να είσαι αποτελεσματικός στο να υπηρετείς τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.
Άλλη είναι η αποτελεσματικότητα για να το δούμε με τοπικά παραδείγματα που αφορούν και τους ΟΤΑ αλλά και τη Νομαρχία Χίου να λες στο ΡΟΚΑ ή στην TERRA NORMA, περάστε , καταστρέψτε, επενδύστε και άμα σας μείνει κανένα κόκαλο, εδώ είμαστε κι εμείς και άλλο να υπερασπίζεσαι το οικοσύστημα που σε μεγάλωσε και μέσα στο οποίο υπάρχεις.
Σε γενικές γραμμές τόσο από την υποταγμένη ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, όσο και από τον κ. υπουργό πολλά ήταν τα εύηχα και υποκριτικά προσδιοριστικά που ακούσαμε. Ισόρροπη ανάπτυξη, μεταρρύθμιση, επικουρικότητα, αντιληπτικότητα, λιγότερο κράτος κλπ.
¨Όλα αυτά φυσικά αν αποκρυπτογραφηθούν με κριτήριο σε τελική ανάλυση ταξικό, αποκαλύπτουν το κύριο που αναδείχτηκε σ’ αυτό το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ:
Μαζί κυβέρνηση και η τρικολόρε ηγεσία της ΚΕΔΚΕ εναρμονίζουν τους στόχους τους μέσα από τα Ειδικά Σχέδια Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσα από το 4ο ΠΕΠ, μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να εξυπηρετήσουν το φαγοπότι του μεγάλου κεφαλαίου, να φορτώσουν όλα τα βάρη στην πλάτη του λαού, να μεταρρυθμίσουν διοικητικά τους ΟΤΑ ώστε να αποσυγκεντρώσουν λειτουργίες του κράτους σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που όμως θα λειτουργούν με την ίδια φιλοσοφία και πολιτική.
Με άλλα λόγια το φοροεισπρακτικό κράτος, για να δούμε έναν τομέα ,να γίνει και φοροεισπρακτική τοπική αυτοδιοίκηση. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί η μορφή διαχείρισης να είναι φιλολαϊκή, όπως διατείνονται και το περιεχόμενο να καταλήγει αντιλαϊκό όπως γίνεται στην πράξη αποδεικνύοντας ότι τα περί αυτονομίας της αυτοδιοίκησης από τον κρατικό μηχανισμό ήταν είναι και παραμένουν φούμαρα για αφελείς ή για συνειδητούς λαοπλάνους και δημαγωγούς.
Ζητούμενο και σ΄ αυτό το συνέδριο, δεν είναι μόνο η ερμηνεία του. Αυταπάτες για το πού το πάει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να υπάρχουν. Αυτές τις αφήνουμε-αν όντως υπάρχουν- για το ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ που τρέχει ξοπίσω τους.
Το κύριο είναι ότι πρέπει ο λαός μας , οι δημότες μας να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να κατανοήσουν ότι τους αφορά και πάλι αυτή η επέλαση ενάντια στη ζωή τους. Να συμπαραταχθούν στα λαϊκά δημοτικά μέτωπα που υπάρχουν και αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική και να αγωνιστούν για να την φρενάρουν , για να αλλάξουν συσχετισμούς, για να ενισχύσουν τον πόλο της αντίστασης και ανυπακοής.
Υπάρχει πλέον η πείρα για την πολιτική του δικομματισμού, υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα για το πού οδηγεί ο διπολισμός, δηλαδή ο διευρυμένος δικομματισμός από κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές δυνάμεις, αυτό που δεν υπάρχει είναι ο χρόνος επανάπαυσης, ο χρόνος αναμονής και εφησυχασμού, ο χρόνος για όνειρα χτισμένα στην άμμο του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ
No comments:
Post a Comment