Monday, July 13, 2009

Πολιτιστική έρημος στο Δήμο Ομηρούπολης

Ο Δήμος Ομηρούπολης ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δεν έχει προχωρήσει σε κανένα ιδιαίτερο έργο στον τομέα του πολιτισμού. Το μεγάλο έργο της Ναυτικής Παράδοσης στη Δασκαλόπετρα έχει σοβαρά προβλήματα με την αρχαιολογία – για τα οποία έχει ευθύνη Δημ. Αρχή που δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις – και δεν φαίνεται να προχωράει. Πέρα από αυτό, όμως, ακόμα και στον τομέα της στήριξης του πολιτισμού, φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά κενά, τα οποία μάλλον προέρχονται από το γεγονός ότι η Δημ. Αρχή Μαλαφή ουδεμία πρόταση δεν έχει καταθέσει όλα αυτά τα χρόνια προς μία κατεύθυνσης πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Εμείς, ως Αγωνιστική Πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι:

ο ρόλος του Δήμου δεν μπορεί να είναι απλώς ο ρόλος του χρηματοδότη σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν μπορεί η παραγωγή πολιτισμού να εξαντλείται στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, δηλαδή στο ρόλο του διαχειριστή. Ο πολιτισμός αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο – ενδεικτικό της ποιότητας ζωής ενός τόπου αλλά και μέσο ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, προσέλκυσης επισκεπτών. Για το λόγο αυτό, αποτελεί (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε) στοιχείο της καθημερινότητάς μας.
Σημαντική προσφορά στο χώρο του πολιτισμού, με διοργάνωση εκδηλώσεων (μουσική, χορός, θέατρο)και υλοποίηση καλλιτεχνικών εργαστηρίων έχουν τα πολιτιστικά σωματεία του Δήμου μας. Όλα αυτά τα χρόνια είναι φανερό ότι ο βασικός κορμός της πολιτιστικής παραγωγής του τόπου μας στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και τη συμβολή των σωματείων. Είναι χρέος και ευθύνη του Δήμου να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να δουλεύουν απρόσκοπτα, να αναπτύσσουν και να καλλιεργούν νέες ιδέες, να προσφέρουν διέξοδο δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά μας.
Κατά τη γνώμη μας, αυτό μπορεί να γίνει εάν ο Δήμος:
A.χρηματοδοτήσει γενναία δίχως μιζέριες τους πολιτιστικούς συλλόγους
B.Επενδύσει στους χώρους πολιτισμού που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να είναι προσβάσιμοι και ζωντανοί συνεχώς. Για παράδειγμα, το Μουσείο του ΦΟΒ, το Κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ, αλλά και ανοιχτοί χώροι όπως η Δασκαλόπετρα και το Πετροκάραβο. Είναι γεγονός ότι ο Δήμος μας αντιμετωπίζει ελλείψεις ως προς τους χώρους πολιτισμού. Δύο ερωτήματα που δημιουργούνται είναι: πώς αξιοποιείται ο χώρος της ΗΩΣ σήμερα και πώς σκοπεύει ο Δήμος να αξιοποιήσει τον Μύλο που ανακαινίστηκε; Θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ως μόνιμο εκθετήριο για εικαστικούς καλλιτέχνες του νομού μας.
C.Δημιουργήσει και χρηματοδοτήσει πολιτιστικές δομές (καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά – είτε ως Δημοτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης - είτε μέσω των Πολιτιστικών Συλλόγων). (Από όσο γνωρίζουμε υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία στο Δήμο, όπου με την υλοποίηση των προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης μέσω του Ευρ. Προγράμματος ΑΛΚΗΣΤΙΣ με πολύ μικρό κόστος έγιναν καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, τα οποία έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης).

Δυστυχώς, μέσα στο κλίμα γενικότερης μιζέριας, μέσα στο κλίμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, η χρηματοδότηση πολιτιστικών δομών και εκδηλώσεων περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ίσως πολλοί πουν ότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, και ίσως ο πολιτισμός μοιραία έρχεται δεύτερος, αφού λύσουμε άλλα θέματα που σχετίζονται άμεσα με την επιβίωσή μας – όπως για παράδειγμα το πρόβλημα του νερού. Όμως, όσοι επιμένουμε να ζούμε, να δουλεύουμε και να δημιουργούμε σε αυτόν τον τόπο – και είμαστε πολλοί – θα λέγαμε ότι το να έχει κανείς πρόσβαση σε δράσεις πολιτισμού είναι εξίσου σημαντικό για την ποιότητα ζωής του, όσο και το να έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, να έχει σύγχρονους δρόμους, προσεγμένους και καθαρούς δημόσιους χώρους και ανοιχτές παραλίες.

Τιμώντας ανθρώπους του πολιτισμού εμείς προτείναμε με αφορμή τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις για τον Όμηρο στο δήμο μας να τιμηθούν από τη δημοτική αρχή δύο άνθρωποι με ουσιαστική συνεισφορά στην πραγματική έννοια του πολιτισμού μας.
Η κ. Γιατράκου Μαρία και η κ. Λουτράρη Ζαχαρού.

Σε αυτά τα πλαίσια καλούμε να κινηθεί η δημοτική αρχή, αν θέλει να προσφέρει στον τόπο και στον πολιτισμό μας.

No comments: