Thursday, November 22, 2007

ΜΕΘΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΔΟΥ;


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΔΗΜΟΤΩΝ Δ. ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ

22/11/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΜΕΘΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΔΟΥ;

Τίτλος: «Σφίγγει ο κλοιός της εξαγοράς και η απειλή της οικοπεδοποίησης»

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις αποκαλύψεις για τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης 19,5 στρ. στην Κλειδού καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς προς μία κατεύθυνση προστασίας του μόνου πνεύμονα ζωής βόρεια της πόλης, την πηγή νερού για το Βροντάδο. Αντίθετα, το μόνο που ακούμε είναι μία «εκκωφαντική σιωπή».

Υπενθυμίζουμε ότι η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης με αιτήματά της τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στη ΝΑ Χίου, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα και να ξεκινήσουν οι ενέργειες για να κηρυχθεί η περιοχή ως προστατευόμενη, δηλαδή να μην μπορεί να χτιστεί, αντίθετα να διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων να υλοποιούν τις αγροτικές δράσεις που παραδοσιακά φιλοξενούνταν στην περιοχή της Κλειδούς. Ναι μεν το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε την παλιά απόφαση για προστασία της περιοχής, όμως επί της ουσίας δεν την εφαρμόζει. Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να μας πει: Τι ενέργειες έχει κάνει προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με ποιους αρμόδιους φορείς έχει επικοινωνήσει προκειμένου να καταστήσει σαφές το αίτημα του Δήμου Ομηρούπολης να μην αλλοιωθεί το δάσος της Κλειδούς; Μήπως και αυτό το αίτημα προωθείται;

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι στα τέλη Ιουλίου εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας είχαν συναντηθεί με το Νομάρχη Χίου κ. Λαμπρινούδη, ο οποίος είχε δεσμευτεί να θέσει θέμα προστασίας της περιοχής στο νομαρχιακό συμβούλιο, και παράλληλα θα έδινε εντολή να αρχίσει η διαδικασία ετοιμασίας της Μ.Π.Ε., ώστε σε συνδυασμό με την απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου να κηρυχθεί η περιοχή προστατευμένη με βάση Προεδρικό Διάταγμα. Μέχρι σήμερα τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει. Το θέμα δεν έχει τεθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ούτε υπάρχει καμία ενημέρωση για ανάθεση οποιασδήποτε μελέτης για προστασία της περιοχής. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσωπα που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της Ν.Α. Χίου, λέγεται ότι επικοινωνούν με ιδιοκτήτες της περιοχής, ζητώντας τους να αφήσουν δρόμο μέσα από τις ιδιοκτησίες τους, υποσχόμενοι ότι με τον τρόπο αυτό τα χωράφια θα πάρουν αξία και άλλα τέτοια γραφικά.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε δημιουργείται μείζον ζήτημα ηθικής για τον τρόπο λειτουργίας της Ν.Α. Χίου. Δημιουργούνται ερωτηματικά για το μέγεθος των συμφερόντων στο στόχαστρο των οποίων έχει βρεθεί η Κλειδού, και προβάλει επιτακτική η ανάγκη κάθε πολίτης αυτού του τόπου να επαγρυπνεί προκειμένου να προστατέψει το αυτονόητο: το δικαίωμά μας στην ίδια τη ζωή.

Κλείνοντας, καλούμε το Νομάρχη να απαντήσει, αναλαμβάνοντας σαφή και αδιαμφισβήτητη πρωτοβουλία για την προστασία της Κλειδούς.

No comments: