Thursday, September 27, 2007

Επαναλαμβάνοντας τον κακό της εαυτό η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να υποχρηματοδοτεί τα σχολεία, ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων του άλλου πόλου του δικομματισμού. Πρόσφατα έγινε και πάλι η κατανομή της τακτικής επιχορήγησης του β΄ εξαμήνου του 2007, κατανομή που προσβάλλει για πολλοστή φορά γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πασχίζουν να φέρουν το έργο τους εις πέρας μέσα σε ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια.

Στο Δήμο μας τα σχολεία και νηπιαγωγεία καλούνται να τα βγάλουν πέρα με δόσεις των 2550 Ευρώ τα δημοτικά, ενώ τα Νηπιαγωγεία με δόσεις των 800 ευρώ, στα ίδια δε επίπεδα κινούνται και οι χρηματοδοτήσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ποσά γελοία αν σκεφτεί κανείς τις ανατιμήσεις μόνο στο πετρέλαιο που θα οδηγήσει, κακώς κατά τη γνώμη μας , οι γονείς να πληρώνουν τα σπασμένα. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι συγκρινόμενο ένα σχολείο του Δήμου Ομηρούπολης με ένα της πόλης ίδιας δυναμικότητας ποσοτικά και ποιοτικά, τα δικά μας υπολείπονται κατά χίλια ευρώ.

Το γεγονός αυτό δείχνει όχι μόνο τη φτώχεια που έχουν καταδικαστεί τα σχολεία όλου του νομού αλλά και την ανισοκατανομή της φτώχειας η οποία πρέπει να σταματήσει διεκδικώντας κονδύλια από την κυβέρνηση. Ο συνδυασμός υποταγμένων δημοτικών αρχών στις θελήσεις της κυβερνητικής πολιτικής με την υπάρχουσα άθλια κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης κάνει το μείγμα εκρηκτικό.

Η Δημοτική αρχή Ομηρούπολης γνωρίζει το πρόβλημα αλλά αρκείται στον αναδιανεμητικό της ρόλο ως Πόντιος Πιλάτος, αντί να τρέξει να ζητήσει ενισχυμένες χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία του δήμου μας. Αντ’ αυτού προσπαθεί μέσω των κυβερνητικών βουλευτών να παράξει έργο που και αποσπασματικό είναι και δε λύνει τα προβλήματα. Απόρροια και αυτής της πολιτικής της είναι ότι το έργο της νέας πτέρυγας Γυμνασίου Λυκείου, που είχε φτάσει να υπάρχουν έτοιμα και τα τεύχη δημοπράτησης, να έχει βαλτώσει, ενώ παρά το γεγονός ότι της έχει ζητηθεί από την παράταξή μας να το φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο , μέχρι στιγμής ουδέν έπραξε, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με τις φρούδες υποσχέσεις της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, αποδεικνύοντας ότι ο εμπαιγμός για τους δημότες της Ομηρούπολης είναι και διπλός και δικομματικός.

Ως παράταξη θα φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο αυτά τα ζητήματα για πολλοστή φορά, δεν έχουμε όμως την αυταπάτη ότι αν δεν κινητοποιηθούν οι δημότες μας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, αν δεν πιέσουν την κυβέρνηση και όσους αιρετούς αποτελούν φερέφωνα της πολιτικής της ασχέτως χρώματος, η ζοφερή κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.

Thursday, September 20, 2007

Για την πληρωμή των εργαζομέων της ΤΕΔΒ

Ξεκίνησε η πληρωμή των εργαζομένων της Τεχνικής Εταιρείας του δήμου Ομηρούπολης, μετά και από την τελευταία σύσκεψη που έγινε χθες ανάμεσα στο δήμαρχο και στους επικεφαλής των παρατάξεων, «Πολίτες Ομηρούπολης» και τη δική μας. ( Ο κ. Παπαληός θα ενημερωνόταν τηλεφωνικά).

Από πλευράς της παράταξής μας συμμετείχε ο Μάρκος Σκούφαλος, που έθεσε ξανά τις θέσεις της παράταξης, για αποπληρωμή των δεδουλευμένων, τις νόμιμες αποζημιώσεις, την από κοινού συμφωνία σε τυχόν διεκδικήσεις και τις μετατάξεις των υπαλλήλων της Τεχνικής στο Δήμο ενόψει και των επικείμενων εξελίξεων από το νόμο Παυλόπουλου, για όσους υπαλλήλους υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Τονίσαμε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της, αφού το πλαίσιο της ασυδοσίας της οικονομίας της αγοράς, σε συνδυασμό με τις δικομματικές πολιτικές καθιστούν μη βιώσιμες τέτοιες επιχειρήσεις.

Η παράταξή μας θεωρεί ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να ζητήσει και να διεκδικήσει και τα υπόλοιπα 150.000 Ευρώ- η υπόσχεση αφορούσε σύνολο 300.000- προκειμένου να καλυφθούν πλήρως όλες οι υποχρεώσεις της εταιρείας και προς τους τρίτους.

Δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε με προσοχή το θέμα επεμβαίνοντας, αν χρειαστεί σε κατεύθυνση πάντα επίλυσης του Γολγοθά των εργαζομένων.

Wednesday, September 19, 2007

Να πώς κυβερνούν!

Επιρρεπής στο ρουσφέτι αποδεικνύεται η Δημοτική Αρχή Ομηρούπολης. Παρά τις παραστάσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης Μάρκο Σκούφαλο και Μάρκο Κούνουπα, για να μη χρησιμοποιηθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους συμβασιούχους που προσλήφθηκαν για την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας, και παρά τη δέσμευση του αντιδημάρχου απέναντί μας, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την προκήρυξη, η Δημοτική Αρχή Ομηρούπολης επιλεκτικά κράτησε δύο από τους συμβασιούχους στα γραφεία.

Χωρίς να λάβουν υπόψη τις μεγάλες ανάγκες στην υπηρεσία καθαριότητας, χωρίς να τηρήσουν τη δεσμευτική προκήρυξη, και με ξεκάθαρα ρουσφετολογικά κριτήρια, επιλέγουν να αποδυναμώσουν την υπηρεσία καθαριότητας, ενώ την ίδια στιγμή εργαζόμενους που προσλήφθηκαν για το συγκεκριμένο έργο, τους δεσμεύουν σε γραφεία, χωρίς να τους αντιμετωπίζουν με τα ίδια μέτρα. Μάλιστα, μας καταγγέλθηκε ότι εργαζόμενη που διαμαρτυρήθηκε για αυτήν την άδικη αντιμετώπιση στον αντιδήμαρχο εισέπραξε τον αυταρχισμό του.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν και να πάψει να αντιμετωπίζει τους συμβασιούχους ως εργαζόμενους που τους κάνει χάρη, αλλά ως εργαζόμενους με ίσα δικαιώματα! Η εργασία είναι δικαίωμα όλων, η μερική απασχόληση δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά αποτελεί ημίμετρο, παρόλα αυτά δεν πρέπει να είναι εργαλείο δημοσίων σχέσεων και ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων στα χέρια οποιουδήποτε δημοτικού άρχοντα.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, αλλά εναντίον των πολιτικών που τους εκμεταλλεύονται. Στόχος μας είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καλούμε τέλος, το σωματείο εργαζομένων να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της αδικίας.

Friday, September 7, 2007

Η Κλειδού εξακολουθεί να κινδυνεύει

Κυρίαρχο και πιο επίκαιρο παρά ποτέ το θέμα της Κλειδούς αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης, όπου συζητήθηκε με βάση τα τελευταία γεγονότα (αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης και πρόθεση επενδυτή να την αξιοποιήσει), έπειτα από αίτημα των δημοτικών συμβούλων της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Δημοτών Δ. Ομηρούπολης, Μάρκου Σκούφαλου και Μάρκου Κούνουπα. Το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε να επαναβεβαιώσει προηγούμενη απόφασή του για κήρυξη της περιοχής της Κλειδούς ως προστατευόμενης. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί επί δημαρχίας Παπαληού και έχει επικυρωθεί από τη νέα δημοτική αρχή. Το ζήτημα είναι ότι η δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί άμεσα προς την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, και όχι να μείνει στα χαρτιά. Είναι ανάγκη ο Δήμαρχος να συναντηθεί άμεσα με το Νομάρχη και να ζητήσει να τεθεί το θέμα της προστασίας της περιοχής στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Μένει να δούμε πότε επιτέλους θα γίνει αυτό.

Στο μεταξύ νέα δεδομένα εμφανίζονται στο προσκήνιο, αφού η Terra Norma προσπαθεί να δημιουργήσει δρόμο, ψάχνοντας πρόθυμους πωλητές με βάση το χρήμα που διαθέτει. Το κύριο είναι ότι μιλάμε για χάραξη δρόμου και πώληση εδαφών σε αναδασωτέα περιοχή. Το δασαρχείο επομένως επωμίζεται την ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και οι δημότες μας και όλοι οι φορείς που τάσσονται στο πλευρό της υπεράσπισης της περιοχής που πρέπει να επαγρυπνούν.

Αυτά εκπορεύονται και από τη στάση του Δημάρχου προσωπικά μιας και πρέπει να σημειώσουμε ότι στη συζήτηση για την Κλειδού, ο Δήμαρχος άφησε περιθώριο στον επενδυτή, κάνοντας φανερό ότι η παράταξή του εγκρίνει παρεμβάσεις ακόμη και σε δασικές εκτάσεις, εφόσον αυτές φέρουν την ταμπέλα της “ήπιας μορφής επένδυσης”, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά το ρόλο του ίδιου και της δημοτικής του αρχής.

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Μάρκος Σκούφαλος τόνισε ότι δεν αναγνωρίζουμε ιδιοκτησίες επί δασικών εκτάσεων, ενώ ανέδειξε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την εμπορευματοποίηση της γης και που δεν είναι άλλος από τις πυρκαγιές και τους εμπρησμούς. Τόνισε ακόμα ότι η στάση τους υπονομεύει τη θετική απόφαση του ΔΣ

Αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης της χωματερής του Δήμου Χίου, η Αγωνιστική Πρωτοβουλία εύλογα έθεσε το ζήτημα ότι κατά την προηγούμενη τετραετία οι δημότες πλήρωναν στα ανταποδοτικά τέλη για τη χρήση της χωματερής. Οι οφειλές που επικαλείται ο Δήμος Χίου δείχνουν ότι τα ποσά αυτά δεν έχουν αποδοθεί και αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να κληθεί να απαντήσει ο κ. Παπαληός. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας καταδίκασαν την απαράδεκτη και εκβιαστική ενέργεια του Δήμου Χίου να απαγορεύσει στα οχήματα του Δήμου μας τη χρήση της χωματερής. Προτείναμε να συγκροτηθεί επιτροπή και από τους δύο Δήμους η οποία να καταγράψει:
- τις οφειλές του Δήμου Χίου στο Δήμο Ομηρούπολης για το νερό
- τις οφειλές του Δήμου Χίου προς το Δήμο Ομηρούπολης για την περιοχή του Θόλους την οποία καρπώνεται οικονομικά επί χρόνια χωρίς να αποδίδει τίποτα
- και τέλος, τυχόν οφειλές του Δήμου Ομηρούπολης στο Δήμο Χίου για τη χρήση της χωματερής και της αποχέτευσης με τιμολόγηση από το δήμο Ομηρούπολης και όχι από τη ΔΕΥΑΧ, η οποία δεν έχει επενδύσει δεκάρα τσακιστή στο δίκτυο της Ομηρούπολης.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι δημότες μας να διπλοπληρώσουν τέλη καθαριότητας. Παρόλα αυτά, η δημοτική αρχή, αντί να διεκδικήσει αυτά που μας χρωστούν, υπέκυψε στον εκβιασμό και πρότεινε την κατ’ αρχήν απόδοση 8.000 ευρώ στο Δήμο Χίου με ταυτόχρονη αναγνώριση τους χρέους του νερού ως άλλοθι – πρόταση στην οποία συμφώνησαν και οι άλλες παρατάξεις.

Wednesday, September 5, 2007

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΤΗΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007

Παραθέτουμε το Ψήφισμα που κατέθεσε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης στο Δ.Σ. της 31/8/2007. Το ψήφισμα δεν έγινε δεκτό από τη δημοτική αρχή, ούτε τις άλλες παρατάξεις.

"Το ΔΣ του δήμου Ομηρούπολης καλεί τη σημερινή κυβέρνηση και αντιπολίτευση του τόπου, την αυριανή κυβέρνηση και αντιπολίτευση της χώρας μας να υιοθετήσουν άμεσα τα παρακάτω μετρα:
Ως ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ υπέρ των πληγέντων:
α. Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.
β. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
γ. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
δ. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και ανοικοδόμησης με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές.
ε. Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης.
στ. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.
ζ. Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.
η. Τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες κλπ.

Η χρηματοδότηση των μέτρων να προκύψει:
-- Από φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Από τη διακοπή της χρηματοδότησης των ιδιωτικών ομίλων με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, οι οποίοι ενέχονται στην τσιμεντοποίηση και την αλλαγή του χαρακτήρα της χρήσης γης.
-- Από τη διεκδίκηση νέων προσανατολισμών στην αξιοποίηση πόρων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013.

Ως ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για την αντιμετώπιση των εμπρησμών:
-- Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο - επιχειρησιακά κέντρα.
-- Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης και διαφυγής των κατοίκων.
-- Αναβάθμιση των δυνάμεων της Δασικής Υπηρεσίας, συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην επιτήρηση των επικίνδυνων περιοχών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
-- Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, διαμόρφωση εναλλακτικών χερσαίων - θαλάσσιων οδών μαζικής διαφυγής.
-- Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.
-- Ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας.
-- Τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
-- Ενίσχυση του δυναμικού και υποδομής του ΕΣΥ για την υποδοχή τραυματιών και προστασίας της δημόσιας υγείας σε περίπτωση μαζικής καταστροφής.
-- Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν και οδηγούν στα δάση.
-- Σχέδιο αποτελεσματικής προφύλαξης των υποδομών ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ως ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ μέτρα:
-- Να σταματήσει η αντισυνταγματική αναθεώρηση που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
-- Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.
-- Ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.
-- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, ο 998 της ΝΔ του '79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε χορτολιβαδικά, καθώς και του ΠΑΣΟΚ το 1987, που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε βοσκοτόπια.
-- Να καταργηθεί ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και που τον εφαρμοσε η τελευταία κυβέρνηση. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν. Να σταματήσει η νέα αντιδασική αναθεώρηση του συντάγματος που προωθείται από τη ΝΔ".