Saturday, April 21, 2007

Σήμα κινδύνου για το νερό

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την προβληματική διαχείριση των πηγών πόσιμου νερού της Κλειδούς από τη δημοτική αρχή, αλλά και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αφορούν το νερό, ενημερώνοντας τους πολίτες του Βροντάδου εκ των υστέρων! Έγινε φανερό ότι οι μηνιαίοι έλεγχοι της ποιότητας του νερού δεν επαρκούν. Παράλληλα δεν είναι δυνατό η υπηρεσία ύδρευσης να έχει πλήρη εικόνα της ορθής ή μη λειτουργίας του συστήματος αντιμικροβιακής προστασίας με τη λάμπα UVI, αφού δεν είναι εμφανής και δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα που να προειδοποιεί. Κατά συνέπεια, δε γνωρίζουμε το διάστημα που μεσολάβησε από την αδράνεια λειτουργίας του συστήματος προστασίας μέχρι την αποκατάστασή του.
Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης κρίνοντας ότι το ζήτημα ελέγχου του πόσιμου νερού είναι πρωταρχικό για τη δημόσια υγεία, και για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, προτείνει:

1. Διενέργεια ελέγχων ανά δεκαπενθήμερο από το χημείο και κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, ώστε οι δημότες μας να γνωρίζουν τι νερό πίνουμε. Η μηνιαία μέτρηση για τους μήνες που θα διανύσουμε και η μη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ισοδυναμεί για τους πολιτικούς ιθύνοντες της δημοτικής αρχής με αμέλεια βλαπτική, για να μην πούμε εγκληματική, για το σύνολο των δημοτών μας.

2. Να εξεταστεί η τεχνική δυνατότητα άμεσης προειδοποίησης-είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει τέτοια- όταν προκύπτουν ανάλογα τεχνικά προβλήματα, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του συστήματος προστασίας. Να μπορεί δηλαδή η υπηρεσία να γνωρίζει έγκαιρα την περίπτωση ατυχήματος ή προβλήματος, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα.

3. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ύπαρξης στάβλων σε σημεία από όπου περνάει το δίκτυο του πόσιμου νερού. Είναι ανάγκη να εξεταστεί το ζήτημα σοβαρά με τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και από τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες και από τους επαγγελματίες.

Saturday, April 14, 2007

Ποιοι είμαστε...

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία δημοτών Ομηρούπολης είναι μια παράταξη που διανύει την 3η τετραετία της ζωής της. Προέρχεται από την παράταξη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση, που ήταν η παράταξη μέσα από την οποία εκφραζόταν το ΚΚΕ, με επικεφαλή τότε τον καπετά-Νικόλα Γιόμελο, αντιστασιακό, συνδικαλιστή και επί σειρά ετών δημοτικό σύμβουλο, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου-επί εποχής Συμπαράταξης- και μετέπειτα νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ στο νομό Χίου.

Πριν 8 χρόνια έγινε δυνατή η πολιτική διεύρυνση της παράταξης με τη συσπείρωση δυνάμεων πέρα από τις δυνάμεις του ΚΚΕ που αφορούσαν ανένταχτες προσωπικότητες από το χώρο της αριστεράς και γενικά ανθρώπους που συστρατεύτηκαν να αγωνιστούν για μια άλλου τύπου τοπική αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Επικεφαλής της κίνησης και για 8 χρόνια δημοτικός της σύμβουλος ήταν ο Γιώργης Παντελίδης, δάσκαλος και ανένταχτος αγωνιστής που επάξια εκπροσώπησε την παράταξη και τις αρχές της, δίνοντας άνισες μάχες απέναντι σε αντιπάλους που απαρτιζόταν από τις άλλες πολιτικές παρατάξεις που ανήκαν στο πολιτικό φάσμα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Στις πρόσφατες εκλογές του 2006 με δική του επιθυμία και κυρίως για προσωπικούς λόγους αποσύρθηκε μένοντας πάντα δίπλα στην παράταξη και δίνοντας τη μάχη στο πλευρό της .

Στις εκλογές του 2006 επικεφαλής της παράταξης μετά την ολομέλεια της συντονιστικής της επιτροπής εκλέχτηκε ο Μάρκος Σκούφαλος, δάσκαλος, συνδικαλιστής και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ, από τα ιδρυτικά στελέχη της παράταξης από την πρώτη της περίοδο που υφίστατο ως ΔΑΚ.

Η πολύ θετική δουλειά της παράταξης τα 8 χρόνια, η λαϊκή εμπειρία, τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στο δήμο, οι φυγόκεντρες δυνάμεις που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό των παρατάξεων του δικομματισμού και των συμμάχων τους ,έδωσαν τη δυνατότητα η κίνηση να διευρύνει το κύρος της και την εμβέλειά της. Τη βοήθησαν καθοριστικά, να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους, τίμιους και αγωνιστές από ένα ευρύ λαϊκό φάσμα με διαφορετικές κεντρικές πολιτικές προτιμήσεις, να πείσει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ότι αποτελεί εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού. To αποτέλεσμα, επιβεβαίωσε την ανοδική της πορεία των προηγούμενων αναμετρήσεων, εκτινάσσοντας το ποσοστό της στο 22.1% από 13.8%, εκλέγοντας δύο πλέον δημοτικούς συμβούλους, τρεις τοπικούς και έχοντας την πλειοψηφία στο πρώτο τοπικό διαμέρισμα του δήμου την Λαγκάδα.

Βασικός άξονας της παράταξης παραμένει ο αγώνας για μια τοπική αυτοδιοίκηση, αγωνιστική, διεκδικητική, που θα βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών της, μακριά και πέρα από φοροεισπρακτικές και αντιλαϊκές επιλογές.

Η παράταξή μας απορρίπτει τη λογική του δήμου επιχειρηματία, του δήμου ιμάντα μεταφοράς όλων των ανταποδοτικών και φορολογικών λειτουργιών που θα του αναθέτει η κάθε φορά κεντρική εξουσία, οι κάθε φορά κυβερνήσεις του δικομματισμού, του δήμου που θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών τους.

Είμαστε αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του δήμου, σθεναρά ενάντιοι στο να παίξουν οι δήμοι το ρόλο της πέμπτης φάλαγγας για να περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε παιδεία, υγεία πρόνοια και ασφάλιση.

Αγωνιζόμαστε για μια βαθιά πολιτικά οικολογική αντίληψη που θα προασπίζει διαλεκτικά και ολιστικά το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Με «λογισμό και μ’ όνειρο» παλεύουμε για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα συμπάσχει με τους δημότες της, που θα διεκδικεί τα αυτονόητα που τις στερούν οι κυβερνήσεις, που θα βάζει το δικό της λιθαράκι αγώνα στα προβλήματα του τόπου μας.

Τίμια και ξάστερα δίνουμε τις μικρές ή μεγάλες μάχες μας, με λάθη και αδυναμίες, ωστόσο με ξεκάθαρο προσανατολισμό στο πλευρό των λαϊκών αναγκών γιατί όπως λέει και ο ποιητής μας, Φώτης Αγγουλές, «…έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει».

Friday, April 13, 2007

Δ.Σ. 4/4/2007: Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία θέτει θέμα για την περιοχή Ρεστά.

Βροντάδος, 10 Απριλίου 2007

Tο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Ομηρούπολης, ανάμεσα σε άλλα θέματα, ασχολήθηκε και με θέματα που αφορούν:

  • στην περιοχή του Ρεστά
  • το μέλλον των εργαζομένων της Τεχνικής Εταιρείας
  • πρόταση των Πολιτών Ομηρούπολης για κλήση ορκωτών λογιστών για έλεγχο των οικονομικών του Δήμου και των νομικών του προσώπων

Για το θέμα της περιοχής Ρεστά: Το θέμα αναφορικά με την περιοχή Ρεστά τέθηκε προ ημερησίας διάταξης από την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης με αφορμή το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στην περιοχή και την πρόθεση που εκφράστηκε για δημιουργία νεκροταφείου. Ζητήσαμε να γίνουν ενέργειες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και του δήμου μας, ώστε να αποκατασταθεί και να αναπλαστεί το τοπίο και εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία νεκροταφείου στη συγκεκριμένη περιοχή που είναι αναδασωτέα, ενώ περιλαμβάνει υδατολεκάνες που αφορούν την υδροδότηση του δήμου μας και παράλληλα είναι απείρου κάλλους.

Στο ζήτημα των εργαζομένων της Τεχνική Εταιρείας: Ζητήσαμε να γίνει αμεσότατα συνάντηση με το νομικό εκπρόσωπο των εργαζομένων, ώστε να συμφωνηθεί με τη βοήθεια των δικηγόρων τους και του δήμου ο τρόπος αποπληρωμής τους σε πλαίσιο αμοιβαίων συγκλίσεων.

Στο ζήτημα των ορκωτών λογιστών: Η παράταξή μας συμφώνησε με τη φιλοσοφία αυτή, αρκεί να μην προκαταλάβει ένα μέρος της ΕΔΕ, μιας και πρέπει τα βήματα να είναι προσεχτικά και συγκεκριμένα. Δηλώσαμε ότι αναμένουμε το πόρισμα της ΕΔΕ, να ανακοινωθεί σε αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα ασχοληθεί για τα περαιτέρω βήματα.

Για την παράταξή μας, η αξιοπρέπεια αποτελεί βασικό στοιχείο και αξία, γι αυτό και αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις κορόνες της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου με τη λογική των άστοχων ερωτημάτων, σαιξπηρικού περιεχομένου που τα απευθύνει στο σώμα και αναρωτιέται:

Θέλετε να έρθει εισαγγελέας στο δήμο μας; Θέλετε να μας κλείσουν για είκοσι χρόνια;

Δηλώνουμε ευθέως ότι αυτή η κινδυνολογία που αφήνει πολλά ερωτηματικά για το πού το πάει η δημοτική αρχή, μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Τους εισαγγελείς ή τους κινδύνους κλεισίματος του δήμου-αν υπάρχουν τέτοιοι- θα τους φέρουν οι πράξεις και οι παραλείψεις πρώτα και κύρια αιρετών που άλλα ορκίστηκαν να πράττουν, οι πράξεις και οι παραλείψεις σε διοικητικό επίπεδο όσων δεν περιφρούρησαν ως όφειλαν τη χρηστή διοίκηση στο δήμο.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και βοούν. Λείπουν χρήματα των υπαλλήλων που πρέπει να επιστραφούν γι αυτό ως επόμενο βήμα της ΕΔΕ θεωρούμε την επέμβαση ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για καταλογισμό ευθυνών.

Επιτέλους ΔΕΝ είμαστε όλοι ίδιοι.


Από την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Ομηρούπολης

Συνεδριαση Προμηθευτικής για Αίπος: Η θέση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας


Σε πρόσφατο συμβούλιο της δημοτικής εταιρείας Προμηθευτική ΑΕ του δήμου μας εκτός των άλλων έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις εξελίξεις στην ΑΙΠΟΣ ΑΕ που διαχειρίζεται την ιδιοκτησία της εταιρείας στο τουριστικό χωριό και κατ΄ επέκταση του δήμου μας ,στο φως της πρότασης της ΟΜΗΡΟΣ ΑΕ.

Ο εκπρόσωπος της παράταξής μας Μπαχάς Λουκάς, έθεσε στο ΔΣ τους προβληματισμούς της παράταξής μας και τη φιλοσοφία της για τη συγκεκριμένη επένδυση. Συγκεκριμένα:

  • Μίλησε για το ποιοι ήταν οι σκοποί της επένδυσης όταν ξεκινούσε που αφορούσαν γιορτές κρασιού, μορφές «οικοτουρισμού», λαϊκό αθλητισμό κλπ , και φυσικά την αυτοδιαχείριση της επένδυσης από την ίδια την εταιρεία.
  • Ανέφερε πως όλα αυτά πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων μαζί με στελέχη της που απολύθηκαν και αντ’ αυτού προτιμήθηκε να δοθούν δίκην ξεπουλήματος σε ιδιώτες που εκ των πραγμάτων δεν μπόρεσαν να τη διαχειριστούν σωστά και η εταιρεία δεινοπαθούσε να εισπράξει τα δέοντα, με κύρια ευθύνη των δημοτικών αρχών που είχαν προχωρήσει σ’ αυτές τις επιλογές.
  • Έθεσε προβληματισμούς και ενστάσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη επένδυση τόσο ως προς τα ενοίκια όσο και ως προς τη διάρκεια, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο επενδυτικό ιστορικό της εταιρείας ΟΜΗΡΟΣ ΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση μόνο ο εκπρόσωπός μας κατέθεσε ολοκληρωμένο πλαίσιο που σκιαγραφεί και την άρνησή μας στη συγκεκριμένη «επενδυτική» πρόταση που σε συνάρτηση με τα σχέδια του ΡΟΚΑ για την περιοχή, θα δημιουργήσουν έναν οικολογικό παραλογισμό που θα κληθούμε οι δημότες να τον πληρώσουμε όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τη μαύρη τρύπα του Αίπους, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.

Οι επιμελέστεροι των άλλων παρατάξεων αλλά και ο Δήμαρχος κ Μαλαφής, που παρευρίσκονταν φρόντισαν να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στους επίδοξους επενδυτές, που το μόνο που σε τελική ανάλυση τους ενδιαφέρει είναι το ξεκοκάλισμα του αναπτυξιακού νόμου, για να μας αφήσουν μετά με νέα χρέη και ημιτελή κτίρια.

Αυτά σε γενικές γραμμές ελέχθησαν και δεν πάρθηκε ΚΑΜΙΑ απόφαση και μάλιστα ομόφωνη όπως κακώς εννοείται σε όσα γράφτηκαν σε ορισμένα ΜΜΕ .

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρέπει η πρώτη απόφαση να παρθεί στο πολιτικό όργανο που λέγεται δημοτικό συμβούλιο, ώστε να φανεί ξεκάθαρα το πολιτικό πλαίσιο που κινείται ο καθένας μας και το ποιοι είναι με ποιους. Για αυτό και οι δημοτικοί μας σύμβουλοι Μάρκος Σκούφαλος και Μάρκος Κούνουπας απηύθυναν αντίστοιχο αίτημα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι από τα θέματα που τελικά συζητήθηκαν και δεν πάρθηκαν αποφάσεις είναι αυτά που αφορούσαν αναπροσαρμογές προς τα πάνω στα επιμίσθια των αιρετών και όχι μόνον μελών του ΔΣ της επιχείρησης, ενώ από την άλλη ήταν προς συζήτηση περικοπές μισθών των εργαζομένων. Για να δέσει μάλιστα το κερασάκι ψήφισαν ημερήσιες αποζημιώσεις υπό μετακίνηση μελών του ΔΣ που υπερβαίνουν κατά πολύ τις αποζημιώσεις της λογικής αλλά και παρεμφερών εταιρειών.

Κλείνοντας να προσθέσουμε στα κατ’ ανάγκη θετικά το ότι δεν παρθήκαν αποφάσεις, και έτσι έχει την ευκαιρία η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα που εκθέτουν την ίδια για τις επιλογές της ανεπανόρθωτα.