Thursday, February 22, 2007

Συνάντηση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας με εκπαιδευτικούς και γονείς για τις ανάγκες των σχολείων μας

Τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων κατέγραψε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε συνάντηση που προκάλεσε με εκπροσώπους συλλόγων γονέων και διδασκόντων του Δήμου μας, στις 21 Φεβρουαρίου 2007 στο ΦΟΒ. Κατά τη συνάντηση έγινε φανερό ότι προβλήματα επάρκειας χώρων, αλλά και δυσκολία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα σχολεία του Δήμου μας.

Τη συνάντηση προκάλεσε η Αγωνιστική Πρωτοβουλία μέσω του επικεφαλή της, δημοτικού συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου, προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα επείγοντα και τρέχοντα προβλήματα των σχολείων. Η έναρξη και διατήρηση ανοιχτής γραμμής με την εκπαιδευτική κοινότητα του δήμου δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για θέματα παιδείας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν μέλη συλλόγων γονέων από το γυμνάσιο και το ενιαίο λύκειο, από τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, καθώς και οι διευθυντές του Α΄ και Β΄ δημοτικού σχολείου Βροντάδου, και μέλη των συλλόγων διδασκόντων δημοτικών σχολείων του Βροντάδου, του Γυμνασίου και των Λυκείων. Επίσης, έπειτα και από σχετικό αίτημα της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, επιστολές με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία τους απέστειλαν οι: Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων Λαγκάδας – Συκιάδας και Γυμνασίου Βροντάδου και: 2ο Δημοτικό Σχολείο, Γενικό Λύκειο και 1ο ΕΠΑΛ (ΤΕΕ) Βροντάδου.

Κατά τη συζήτηση έγινε φανερό ότι σχεδόν όλα τα σχολεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας χώρων, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Το πρόβλημα των λυόμενων σε γυμνάσιο και ενιαίο λύκειο επισημάνθηκε από τους γονείς και από όλους τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας νέου κτιρίου για το Λύκειο με στόχο να εξαλειφθεί η απαράδεκτη κατάσταση με τα λυόμενα και να αποσυμφορηθούν οι υφιστάμενες κτιριακές υποδομές.

Αναφορικά με τα σχολεία της Α΄/βάθμιας εκπαίδευσης, οι διευθυντές τόσο του Α’ όσο και του Β΄ δημοτικού, έκαναν λόγο για ανάγκη επέκτασής τους, αλλά και για τα προβλήματα της ελλιπούς χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα με δυσκολία να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι σύλλογοι γονέων καλύπτουν τρέχοντα έξοδα. Ειδικά τα σχολεία που στεγάζονται σε παλαιά κτίρια, όπως του Αγίου Γεωργίου και της Ερυθιανής, που αποτελούν και κτίρια αρχιτεκτονικής αξίας, έχουν άμεση ανάγκη σωστής συντήρησης. Για το Γ΄ δημοτικό Βροντάδου καταγράφηκε η κατάσταση του αύλειου χώρου. Τέλος αναφορικά με το σχολικό κέντρο Συκιάδας Λαγκάδας σημειώθηκε η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του σχολείου Συκιάδας, καθώς την επόμενη σχολική χρονιά θα φιλοξενήσει μαθητές, ενώ για τη Λαγκάδα έγιναν αναφορές σε λειτουργικά ζητήματα.

Το ζήτημα του συγκροτήματος του λυκείου τέθηκε και από το Μάρκο Σκούφαλο κατά την εισήγησή του ως πρώτη προτεραιότητα, καθώς για αυτό υπάρχουν έτοιμες μελέτες, επομένως πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. επίσης, προτάθηκε να γίνει ανάλυση των λειτουργικών εξόδων κάθε σχολείου, προκειμένου να ζητηθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες. Ακόμη, προτάθηκε να διαπιστωθεί σε ποιο ακριβός σημείο βρίσκονται οι μελέτες επέκτασης των Α΄ και Β΄ δημοτικών και απαιτηθεί η υλοποίησή τους.

Κλείνοντας ο Μάρκος Σκούφαλος δεσμεύθηκε ότι η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Δημοτών Ομηρούπολης θα αναλάβει να προωθήσει τα αιτήματα καταρτίζοντας αναφορές προς το Δήμο Ομηρούπολης και τη Νομαρχία, και θέτοντας τα θέματα στα αντίστοιχα συμβούλια, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις με αντικειμενικό στόχο τη διεκδίκηση λύσεων.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ:
1. Θεωρούμε ότι προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει το συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου – ΤΕΕ, και συγκεκριμένα, η ανέγερση νέας πτέρυγας για το ΤΕΕ, σήμερα 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου, για το οποίο υπάρχουν ώριμες μελέτες και είναι εξαιρετικά πιθανό να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τη ΝΑ Χίου.
2. Επίσης πιστεύομε ότι είναι απαραίτητο να γίνει μία διερεύνηση των μελετών που είναι σε εξέλιξη για το Α’ και Β’ Δημοτικό, προκειμένου να απαιτηθεί η υλοποίησή τους.
3. Προτείνουμε ακόμη την αναλυτική καταγραφή των ετήσιων λειτουργικών εξόδων κάθε σχολείου, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων που καλύπτουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, προκειμένου να ζητηθεί αύξηση της χρηματοδότησης ανάλογα με τις ανάγκες.
4. Τέλος, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στην αποπεράτωση του σχολείου της Συκιάδας, καθώς με βάση την περσινή απόφαση της Δ/νσης Α/βαθμιας εκπαίδευσης το σχολικό κέντρο Λαγκάδας – Συκιάδας θα στεγαστεί εκεί το επόμενο σχολικό έτος.